Uvijanje lista paradajza


Uvijanje lista paradajza je normalna pojava koja se javlja kada su vrijednosti temperature i vlažnosti narušene tj. izvan granica optimalnih vrijednosti za rast i plodonošenje paradajza. Neke sorte su sklonije uvijanju lista nego druge.

Kada temperatura vazduha dostiže vrijednost iznad 35°C potrošnja akumuliranih hranjivih materija je znatno brža,  a unos, stvaranje i akumulacija hranjivih materija smanjena.

Biljka paradajza nam na ovaj način pokazuje da gladuje. Ovo je česta pojava u plastenicima. Korijen biljke paradajza je u tlu koje se još nije dovoljno zagrijalo, a vegetativna masa je izložen avisokim temperaturama koje dovode do stresa biljke.

Uvijanje lista paradajza gajenog u plasteniku je pokazatelj da je biljke potrebno rashladiti zasjenjivanjem plastenika ili dovođenjem hladnijeg vazduha u plastenik provjetravanjem.

Kod gajenja paradajza na otvorenom poželjno je u najtoplijem dijelu ljeta zasjeniti paradajz mrežama za zasjenjivanje.

Treba napomenuti da se normalnim smatra lišće koje se uvija prema gore, dok je lišće koje se uvija prema dolje (kada se uvija suprotno od lista na slici) pokazatelj bakterijskog oboljenja. Takvi listovi venu i postaju smeđi.

Još jedan razlog uvijanja lišća je i nedostatak fosfora u ishrani. Nedostatak ovog elementa dovodi do promjene boje listova, listovi su sitni, okrenuti prema dolje. Boja lista je plavo-zelena, dok je donja strana lista ljubičasta.

Comments