Krečenja voćnih stabala i tretman pripravkom od bijelog luka




Jesen je vrijeme kada se obavlja krečenje stabala i jesenja zaštita. Bijela boja okrečenih stabala će spriječiti pojavu pucanja kore uslijed kolebanja temperature. Do ove pojave dolazi kada su noćne temperature vazduha ispod nule, a tokom dana dolazi do zagrijavanja.

Mlađa stabla, stabla sa tanjom korom i stabla sa malim promjerom grana u račvištu podložnija su ovom oštećenju i da bi zaštitili stabla treba obaviti jesenje krečenje.

Ovaj vid zaštite pogodan je za male, amaterske voćnjake i okućnice. Bijela boja okrečenih stabala manje upija toplotu tokom dana i zbog toga ne dolazi do kretanja sokova i pojave "mrazopuca". Kretanje vegetacije može da se uspori i odloži za nekoliko dana, a to je važno u proljetnom periodu kada dolazi do oštećenja zbog kolebanja temperatura i mraza.

Krečenje stabla ima još jednu ulogu, a to je dezinfekcija. U pukotinama kore se nalaze mnoge štetočine koje tu prezimljavaju ( lisne uši, crveni pauk ) u različitim formama od jaja do odraslih jedinki.

Krečenje se obavlja četkom kojom nanosimo pripremljenu masu za krečenje. Veliku pažnju treba posvetiti račvištu - mjestu gdje prve grane izlaze iz stabla, jer su tu najčešća i najveća oštećenja i tu se najviše naseljavaju štetočine. Takođe, treba dobro zakrečiti i prizemni dio debla.

Krečenje obaljati kada je dan bez padavina i sunčan kako bi se krečna masa osušila i dobro zalijepila za koru stabla.

Recepte za pripremu krečne mase možete pronaći u  tekstu Priprema voćnjaka za zimu

Pripravak od bijelog luka

Da bi se voćke i žbunje zaštitili od širenja štetočina i prouzrokovača bolesti može se tretirati pripravkom od bijelog luka.

200g bijelog luka samljeti i preliti sa 10l vode. ovaj pripravak se ne razblažuje vodom. Može da se koristi nakon pripreme ili nakon što  kraćeg vremenskog perioda kako bi se sačuvale sve efikasne materije iz bijelog luka i pripravak imao efekat. 

10l ovog pripravka dovoljno je za tretiranje 100m2.




Comments