Priroda se pobrinula
za biljke.
Ukoliko bi sjeme
biljaka sa naših prostora nakon zrenja odmah proklijalo i dalo nove, mlade
bilčice one bi propale tokom hladne zime. Priroda je to regulisala i omogućila
da sjeme biljaka sačeka proljeće. U sjemenu mnogih biljnih vrsta nalaze se
materije koje onemogućavaju klijanje. Izlaganjem sjemena niskim temperaturama i
vlazi dolazi do razlaganja tih materija i klijanja sjemena.
U prirodi se sjeme
mnogih biljnih vrsta formira tokom jeseni, pada na tlo u suvo lišće i travu i
ostaje pod snježnim pokrivačem. Upravo su to uslovi koje treba stvoriti da bi
sjeme mnogih vrsta klijalo i niklo.
Stratifikacija može
biti hladna, naizmjenična i topla. Topla stratifikacija je karakteristična za
biljne vrste sa juga, iz toplih područja. Za naše podneblje karakteristična je
hladna i naizmjenična stratifikacija.
Hladna stratifikacija
je izlaganje sjemena niskim temperaturama, ali te temperature trebaju biti
pozitivne ( iznad 0ºC ).
Naizmjenična
stratifikacija je naizmjenično izlaganje sjemena temperaturama oko 0ºC i višim temperaturama.
Bilo koji način
stratifikacije da provodimo potrebna je vlaga. Sjeme ne smije da bude
potopljeno u vodi, to će izazvati njegovo propadanje.
Sjeme nekih biljnih
vrsta uopšte neće klijati ako ne prođe ovaj proces. To se naručito odnosi na
drvenaste voćne vrste – tu spadaju i sve voćne vrste sa našeg područja.
Stratifikacija u
kućnim uslovima
Za manje količine
sjemena stratifikacija se može uraditi u kućnim uslovima. Dovoljan je frižider
i manja količina pijeska. Poželjno je da je pijesak dezinfikovan, može se
zagrijati u pećnici. Osim pijeska mogu se koristiti zemlja, treset, vermikulit,
papir, tkanina, mahovina.
Postupak 1
Da bi sjeme bilo
klijavo u većem procentu može se obaviti stratifikacija sjemena u kućnim
uslovima. Na taj način imitiraju se uslovi kojima bi sjeme bilo izloženo u
prirodi. Sjeme nije izloženo napadu štetočina u kontrolisanim uslovima.
U plastičnu vrećicu
stavite rastresitu zemlju, pijesak ili vermikulit. Količina supstrata za
stratifikaciju zavisi od količine sjemena. Supstrat se navlaži, ali ne smije
biti prevlažan da ne izazove trulenje sjemena. U pripremljen supstrat dodati
sjeme i sve zapakovati u najlon vrećicu. Vrećicu zatvorit i na njoj napraviti
rupice za ventilaciju. Sjeme je živo i ono diše, ukoliko ne bi napravili rupice
za ventilaciju došlo bi do ugušenja sjemena, trulenja. Ovako pripremljena
vrećica se položi na podlogu i ostavi u frižideru tokom dvije sedmice. Nakon tog perioda vrećica se izvadi
iz frižidera i ostavi na neko hladno mjesto, negrijani prostor tokom jedne sedmice.
Vrećica se vraća u frižider na sledeće dvije sedmice, ponovo vadi iz frižidera i ostavlja sedmicu
dana na neko hladno mjesto. Nakon toga se vrši sjetva.
Supstrat za
stratifikaciju moramo redovno provjeravari da li je vlažan, ne smije se
osušiti.
Postupak 2
U posudu treba
staviti sloj pijeska, a zatim sloj sjemena. Debljina i broj tih slojeva zavise
od biljne vrste. Pijesak u posudi treba redovno orošavati kako se ne bi isušio.
Pijesak se može izmiješati sa tresetom. Posude trebaju na dnu da imaju rupice
za drenažu (odvođenje viška vode). Sa strane na posudma ili na poklopcu posuda
treba napraviti otvore za ventilaciju.
Uobičajena temperatura
stratifikacije sjemena je +2 do +5ºC. Tokom perioda stratifikacije redovno
provjeravati vlažnost supstrata. Svako sjeme koje pokazuje znakove propadanja
odstraniti iz kutije.
Postupak 3
Za ovaj postupak
potreban nam je komad tkanine dimenzije 10 x 40cm. Manja količina se razvuče
duž sredine tkanine, a bočne strane se preklope preko sjemena. Ovako
pripremljena traka se urola i zaveže žicom. Rolna tkanine sa sjemenom se
stavlja u posudu sa malo vode. Vode ne smije biti previše. Tkanina će povlačiti
vodu i sjeme će biti dovoljno namočeno. Posuda se čuva u frižideru.
Postupak 4
Sjeme koje smo
odabrali treba zasijati u zemlju u saksije ili drvene sanduke, ukoliko imamo
više sjemena. Ove saksije se mogu ukopati u dvorište kako bi se sjeme zaštitilo
od izmrzavanja ili se posude zaštite malčom, jutom, papirom ili agrotekstilom.
Na ovaj način sjeme
se izlaže prirodnim procesima stratifikacije, a štiti od štetočina. Redovno
vršiti preglede u kakvom je stanju sjeme.
Postupak 5
Sjeme se posije u
baštu i prepušta priroda da ona sve odradi. Nedostatak ovog postupka je što je
sjeme prepušteno štetočinama.
Trajanje procesa
stratifikacije
Koliko dugo će sjeme
biti izloženo dejstvu niskih temperatura zavisi od biljnih vrsta. Broj dana
potrebnih za stratifikaciju uslovljen je voćnom vrstom, ali i sortom:
- · Šljive i džanarike – 120 do 180,
- · Breskve – 100 do 120,
- · Jabuka i kruška – 90 do 130,
- · Dunje i kajsije – 80 do 100,
- · Orah – 80 do 90,
- · Višnja i trešnja – 150 do 180
Stratifikacija
sjemena jabuke i kruške
Početak januara je
nabolje vrijeme da se krene sa procesom stratifikacije sjemena jabuke i kruške.
Sjeme koje ćemo stratifikovati najbolje je prije samo procesa stratifikacije
dezinfikovati. Dezinfekciju možemo obaviti u raznim biljnim čajevima ili
kalijum permanganatu (5g na 10l vode).
Sjeme se izmiješa sa
dobro opranim i dezinfikovanim riječnim pijeskom u odnosu 1:3. Temperatura stratifikacije
treba da je 3 do 4ºC. Dovoljno je posudu držati u donjem dijelu frižidera.
Period stratifikacije obično traje oko 90 i više dana u zavisnosti od sorte.
Vlaga supstrata treba da je visoka, jer na taj način imitiramo vlagu od
snijega.
Sjeme koje se uzima
za stratifikaciju treba da je zdravo, sjajno, bez oštećenja i simptoma
oboljenja.
Stratifikacija oraha
Stratifikacija oraha
se obavlja u čistom, vlažnom pijesku pri temperaturi od 5 do 7ºC. Temperatura
može biti i niža, ali nikako ne smije spasti ispod 0ºC. Stratifikacija traje 90
dana, a posuda sa vlažnim pijeskom i orasima se čuva u frižideru. U posudi može biti nekoliko slojeva sjemena.
Za stratifikaciju
treba odabrati krupno sjeme. Sjeme se potapa u vodu, najbolje kišnicu, i ostavi
da odstoji.Uzimaju se samo sjemena koja su pala na dno posude.
Comments
Post a Comment