Mrkva je povrtna
vrsta koju ćemo pronaći u svakoj bašti. Najčešće se sadi u kombinovanim
gredicama sa lukom zbog uzajamne zaštite od štetočina. Mrkva svojim mirisom
odbija lukovu muhu, dok će luk da zaštiti mrkvu od mrkvine muhe.
Sjeme mrkve je veoma
sitno, tamno obojeno. U 1g nalazi se od 1000 do 1 500 sjemenki mrkve. Sjeme
mrkve sporije niče zbog eteričnog ulja koje se nalazi na površini sjemena i
koje sprečava klijanje. Nicanje mrkve može da traje i do 21 dan. Kako bi se
klijanje i nicanje mrkve ubrzalo potrebno je oprati sjeme mrkve u toploj vodi.
Sjeme mrkve je potrebno staviti u platnenu vrećicu ili čarapu koju vežemo i
stavimo u posudu. Ovako spremljeno sjeme u čarapi se prelije vodom koju smo
zagrijali. Temperatura vode treba da je 45 do 50ºC. Ostaviti da se ohladi.
Sjeme izvaditi iz platnene vrećice, rastresti po suvoj krpi i pustiti da se
prosuši. Sjeme pripremljeno na ovaj način brže niče.
Za sjetvu mrkve
potrebno je dobro pripremiti gredice. Mrkva ne voli zbijena i zabarena
zemljišta. Mrkvu ne treba sijati duboko. Pošto je sjeme mrkve veoma sitno
postoje različiti načini kako sjetva ne bi bila pregusta. Mrkva se može sijati
u smjesi sa pijeskom u odnosu 1:5.
Sjetva se može
obaviti rano u proljeće, krajem proljeća i početkom ljeta. Izbor sorte i
vremena sjetve zavisi da li ćemo mrkvu trošiti preko ljeta ili ostaviti za
zimu. Redovi mrkve trebaju da su okrenuti u pravcu sjever – jug. Međuredno
rastojanje se kreće od 10 do 20cm u zavisnosti od krupnoće sorte i uslova
uzgajanja. Rastojanje u redu treba da je 2 do 3cm.
Prilikom
prorjeđivanja mlade mrkve koje smo odstranili sakupiti i odnijeti na
kompostište, jer svojim mirisom privlače štetočine.
Comments
Post a Comment