Sve je veći broj
ljubitelja uzgajanja povrća, cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja koji se
odlučuju da sami proizvedu rasad za svoje potrebe, ali i da razmjene rasad sa
svojim prijateljima i komšijama. Ovo će vam omogućiti da dobijete rasad baš one
vrste i sorte koje želite da uzgajate u svojim baštama, da putem razmjene
dođete do novih vrsta i sorti i da očuvate stare sorte čije sjeme i rasad ne možete
pronaći u prodaji.
Uspješno gajenje
rasada zavisi od mnogo uslova koje je potrebno ispoštovati. Prije svega,
potrebno je upoznati vrstu čiji rasad želimo gajiti. Različite biljne vrste
imaju i različite zahtjeve prema uslovima klijanja i nicanja. Paprika,
paradajz, patlidžan zahtjevaju veću temperaturu supstrata i vazduha od kupusnjača.
Ne možemo istom tehnikom i uslovima uzgajanja dobiti kvalitetan rasad svih
biljnih vrsta i sorti. Najvažniji zahtjevi koje trebamo ispuniti u proizvodnji
presadnica su: kvalitetan sadni materijal, kvalitetan supstrat, stvaranje
optimalnih uslova (osvjetljenost, temperatura...) klijanja, nicanja i rasta
rasada.
Rasad je potrebno
stalno nadgledati i pratiti šta se dešava. Često se dešava da rasad koji
izgleda potpuno zdravo odjednom počne da mijenja boju, elastičnost i nakon 2 do
3 dana u potpunosti propadne. Razlozi propadanja rasada mogu biti pojava
bolesti, štetočine, ali i neinfektivne prirode. U ovim zimskim uslovima
susrećemo se slabim osvjetljenjem to rezultira izduživanjem, slabljenjem
strukture biljke, biljka je podložnija oboljenjima. Na kraju možemo dobiti
tanak, slab rasad koji neće biti pripremljen na vanjske uslove. Osim slabog
osvjetljenja, problemi se mogu javiti i sa niskom ili previsokom temperaturom,
pretjeranom vlagom i pretjeranom ishranom. Sve ovo će loše uticati na mlade
biljke i dovesti do slabljenja njihovog imuniteta i pojave gljivičnih
oboljenja.
Sadni materijal
Za sjetvu koristiti
sadni materijal koji je uzet sa zdravih biljaka koje su tipične za sortu, sjeme
ne smije biti oštećeno, bez simptoma oboljenja, oštećenja od strane štetočina,
bez prisustva štetočina. Sjeme prije sjetve treba pripremiti i dezinfikaovati.
O dezinfekciji sjemena više u tekstovima:
Supstrat
Supstrat je zemljište
koji koristimo za sjetvu i koje treba da svojim vodno-vazdušnim karakteristikama
pogoduje klijanju i nicanju. Većini biljaka u proizvodnji rasada pogoduje
neutralna ili slaba ph reakcija zemljišta od ph 6 do 6,5. Trebamo znati da je
kvalitet supstrata veoma važan. I najkvalitetnije sjeme će propasti ako ga
posijemo u nekvalitetan supstrat. Supstrat možemo sami napraviti ili kupiti
namjenski supstrat za proizvodnju rasada. Ukoliko kupujemo supstrat u prodaji
postoje namjenski supstrati za sjetvu i supstrati za pikiranje. Dobar supstrat
treba da se odlikuje sledećim karakteristikama:
·
odgovarajuća ph reakcija,
·
da je lagan,
·
da je prozračan,
·
da ima dobar kapacitet za
vodu (ne smije previše da upija vodu),
·
da ima dovoljno hraniva za
ishranu mladih biljaka,
·
ne smije da sadrži štetočine
ili prouzrokovače biljnih oboljenja.
Posude, kontejneri za
sjetvu
Sjetva se može
obaviti u različite kontejnere (stiropor, plastika) i saksije koje možemo
kupiti u poljoprivrednim apotekama. Za
sjetvu možemo iskoristiti i razni priručni materijal. Kao posude za sjetvu
možemo iskoristiti ambalažu (razne kutijice, posudice, plastične flaše...),
posude od papira koje možemo sami napraviti, rolnice od toalet papira i slično.
Sve treba biti čisto, oprano. Za neke biljne vrste čije sjeme najbolje klija na
površini supstrata kada je dovoljno navlaženo odlične su posudice od štapića za
uši. Ove posudice su prozirne, a imaju poklopac. Nakon sjetve posudice se
poklope i na taj način se sprečava isušivanje površinskog sloja supstrata i
sjemena.
Gustina sadnje
Gustina sadnje nije
ista za sve biljne vrste, ali za sve je pogubno ako su sjemenke pregusto
posijane. Pregusta sjetva dovodi do zagušenja, biljke su slabo osvjetljenje,
bore se za hranu, bolesti se brzo šire (posebno u prevlažnim uslovima). Gustina
sjetve zavisi od veličine sjemena i veličine mladih biljčica, da li sijemo
biljke za pikiranje ili ne. Rasad možemo da sadimo za čupanje, kada u jednoj
posudici uzgajamo veći broj biljčica, ili pojedinačno u posudicama.
Temperaturni uslovi
Većina biljaka za
klijanje, nicanje i rast zahtjeva veću temperaturu vazduha i supstrata.
Najčešće se optimalne vrijednosti temperature kreću od 15 do 25ºC. Za većinu
biljaka temperatura klijanja i nicanja je veća, dok je temperatura tokom perioda
rasta nešto niža. Razvoju kvalitetnog rasada pogoduje kada su noćne temperature
niže od dnevnih. Za većinu vrsta dnevna temperatura treba da se kreće od 20 do
25ºC, a temperatura tokom noći između 16 i 18ºC.
Zalijevanje
Kako bi naša
proizvodnja rasada bila uspješna biljke trebaju vodu. Najčešće napravimo grešku
zbog prečestog i preobilnog zalijevanja. Biljke zahtjevaju umjerenu vlažnost
supstrata. Voda koja se koristi za zalijevanje treba da je sobne temperature
(20ºC). Ukoliko koristimo vodu iz česme treba koristiti vodu koja je prenoćila
kako bi se hlor izdvojio iz vode. Biljke ne podnose hlor i zbog toga mogu da
slabije napreduju i podložnije su propadanju. Mjesto na kome se rasad nalazi
treba provjetravati kako se ne bi stvorili uslovi povišene vazdušne vlažnosti.
Povećana vlažnost supstrata i vazduha u uslovima povišene temperature dovodi do
pojave oboljenja, njihovog brzog širenja i propadanja rasada.
Comments
Post a Comment