Ove zime darujte sebe i svoje voljene zimskim povrćem.
Prasa Allium porrum
pripada porodici lukova. Svojim specifičnim okusom se razlikuje od crvenog i
bijelog luka. Ovaj okus ili volite ili ne volite. Za razliku od drugih
pripadnika porodice lukova koji se najviše koriste kao začini prasa je
namirnica od koje se pripremaju brojna jela: supe, čorbe, variva, pite i mnoga
druga jela. Prasa se može puniti,
kuvati, dinstati, pržiti, peći, roštiljati. Odlično se slaže sa krompirom, piletinom,
drugim povrćem. Često je koriste umjesto crvenog luka zbog blažeg okusa, nije
ljuta i nema intenzivan miris. Prednost prase je što ne izaziva suzenje očiju
kao što je to slučaj sa crvenim lukom.
U svojoj kuhinji su
je upotrebljavali stari Egipćani, Grci i Rimljani. Svojim oblikom podsjeća na
štap. Podzemni dio je bijele boje, mesnat i zadebljao. Listovi su pljosnati,
dugački i podsjećaju na listove bijelog
luka, ali su većih dimenzija. Zimska prasa je manje aromatična u odnosu na
ljetnu.
Kako kupiti dobru
prasu?
Prilikom kupovine obratiti
pažnju da je svaki struk prase svjež, na dodir čvrst, da ima karakterističnu
čvrstinu i boju. Boja podzemnog dijela je bijela i ne smije imati mrlje po sebi.
Zeleni dio listova treba da je svježeg izgleda, lijepo obojen, a listovi da su
priljubljeni. Prasa se kupuje čista, bez primjesa zemlje. Na biljci ne smije
biti simptoma oboljenja ili znakova oštećenja, korijen treba da je skraćen.
Može da se čuva na hladnom mjestu nekoliko dana. Prasa sa korijenom može da se
utrapi u pijesak unutar plastenika ili prostorije sa dnevnim osvjetljenjem (bez
grijanja, ali ne smije da mrzne). Trapljena u plasteniku prasa može da se
koristi tokom cijele zime i neće izgubiti ništa od svojih nutritivnih
vrijednosti.
Ljekovitost prase
Od davnina prasa je korištena u narodnoj medicini. Prasa ima malu kalorijsku vrijednost, a
iznimno je bogata mineralima, sadrži dosta mangana, željeza. Odlikuje se
velikim sadržajem vitamina C i B6.
Odličan je čistač organizma. Koristi se u
prevenciji mnogih oboljenja, poboljšava imunitet, snižava holesterol, snižava
krvni pritisak, jača krvne sudove. Bogat
je eteričnim uljima koja povoljno djeluju na organe za varenje, lučenje sokova odgovornih za varenje i potiču
izlučivanje urina. U sklopu proljećne detoksikacije i čišćenja organizma prasu
je dobro koristiti jer obnavlja crijevnu floru. On čisti crijeva od loših
gljivica i bakterija. Ima blago laksativno djelovanje i preventivno djeluje
protiv hemoroida. Koristi se u borbi protiv anemije, ublažava kašalj i pomaže
kod iskašljavanja, potiče rad organa digestivnog trakta, poboljšava apetit.
Zbog sadržaja
eteričnih ulja bogatih sumporom pomaže kod problema sa disajnim organima,
bubrezima, jetrom, pomaže u čišćenju krvi i jača imunitet.
Od prase može da se
priprema čaj kao i od crvenog luka ili da se primjenjuje u vidu obloga od
kuvane prase kod uvećanje štitnjače.
Obratite pažnju!
Koristite cijelu
biljku prase, a ne samo bijeli dio. Zeleno lišće sadrži mnogo više vitamina od
bijelog dijela.
Ljudi koji imaju
kamen u bubregu ili su skloni nastaknu kamenja u bubrezima trebaju obazrivo da
koriste prasu u ishrani zbog toga što sadržaj oksalate.
Alergični na nikal
trebaju da izbjegavaju da konzumiraju prasu, jer on sadrži mnogo nikla.
Nastaviće se....
Comments
Post a Comment