Većina ljudi će kupiti gotove sadnice jabuke koje su odnjegovane u rasadniku i koje vjerno prenose osobine određene sorte.
Međutim, ima nas koji
stalno eksperimentišemo i uživamo u otkrivanju nečega novog u biljnom svijetu.
Ne postoji garancija da će naš rad biti nagrađen sa 100% uspjehom, ali ko zna
kuda nas može odvesti naše eksperimentisanje i stalna potraga za nečim novim u
našim baštama i voćnjacima. Možda nas priroda za naš rad nagradi novom sortom
ukusnih plodova.
Ukoliko smo odlučili
da posijemo sjeme jabuke i odnjegujemo novo voćno stablo trebamo znati da
nećemo dobiti stablo koje će vjerno prenijeti osobine matične voćke sa koje
smo ubrali plod. Možemo dobiti stablo manje rodnosti, lošijih plodova, ali
možemo dobiti stablo iznimnih osobina koje će po kvaliteti nadmašiti
roditeljsko stablo.
Dobijeno stablo će
kasnije stupiti u rod, ali će biti otpornije na mraz, sušu, napad štetočina i
pojavu biljnih oboljenja.
Mnoge današnje sorte
su slučajno otkrivene, nastale iz sjemena. Jedna takva sorta je Granny Smith.
Za uzimanje sjemena odabrati
stabla sa najljepšim, najukusnijim plodovima. Birati zdrave, zrele plodove. Izabrane
plodove jabuke isjeći i iz njih izvaditi sjemenke. Sjemenke se mogu oprati i
ostaviti da se prosuše. Sjemenke čuvati na suvom do trenutka pripreme za
sjetvu.
Da bi osigurali
dobro, ujednačeno klijanje i nicanje sjeme jabuke je potrebno podvrgnuti
procesu stratifikacije. O procesu stratifikacije i kako se on provodi možete
pročitati u Tekstu. Proces stratifikacije započeti tokom januara i februara
kako bi sjeme bilo spremno za sjetvu nakon 90 dana, april – maj.
Sjetva se obavlja
sredinom proljeća na razmak od 20cm. Dubina sjetve je 2cm. Posijano sjeme treba
zaliti i redovno provjeravati vlažnost. Nakon nicanja slijedi prorjeđivanje.
Uklanjaju se mlade biljčice koje svojim izgledom podsjećaju na divlje pretke:
male, kržljave, sitnog lišća, koje imaju trnje na sebi. Razlog njihovog uklanjanja
je što će dati sitne i kisele plodove koji više podsjećaju na divlje jabuke.
Ostavljaju se biljčice koje izgledom podsjećaju na kvalitetne sorte: vitalnije,
bolje razvijene, bez trnja, sa krupnijim listovima. Od takvih mladih biljaka
možemo očekivati ukusne plodove.
Mlade biljke treba
pustiti da rastu tokom 2 godine i onda ih presaditi na stalno mjesto. Sadnja se
obavlja tokom jeseni. Prilikom sadnje prikratiti korijen kako bi se potaknuo
njegov razvoj i bolje ukorjenjavanje.
U zavisnosti od sorte
prvi rod se može očekivati za 5 godina. Vremenski period potreban da dođe do
prvih plodova je sortna karakteristika. Neke sorte (stabla nastala iz sjemena)
će prve plodove dati nakon 10 godina. Ako odlučimo da ne formiramo uzgojni
oblik ovakva stabla mogu dostići visinu od 8m. Ipak, stablo je potrebno
prikratiti, na taj način možemo ubrzati prorođavanje stabla.
Comments
Post a Comment