Nova sezona sjetve uskoro počinje, a malim trikovima možemo još više uživati
u svojoj bašti.
Prva salata
Kao i svakog proljeća u kuhinji ćete pronaći glavice crvenog luka koje su
proklijale i nisu više za upotrebu. Ne bacajte ove glavice već ih iskoristite
da dobijete prvu svježu salatu. Glavice koje su proklijale i imaju zelene
listiće treba da su zdrave, da nema znakova truleži. Nije nikakav problem što
su se one isušile i smrežurale. Samo glavice koje su trule odbacite. Zdrave,
proklijale glavice posadite u baštu ili u saksije čim vremenske prilike to
dozvole. Ne zatrpavajte zelene listiće koji su se pojavili na vrhu. Već nakon
nekoliko dana, u zavisnosti od temeraturnih uslova, možete sa glavice da berete
mlade, svježe listove crvenog luka. Dovoljne su 2 do 3 glavice da uberete
dovoljno mladih listova i spremite salatu za svoj obrok. Uvijek berite rubne,
dobro razvijene listove, a mlade listove u centru glavice ostavite da rastu.
Listove ćete moći brati u intervalima sve do pojave cvjetne drške. Vi odlučite
da li ćete ove glavice ostaviti da daju sjeme – barut ili ćete ih počupati i
odložiti na kompostnu hrpu.
Što ranije posijte bob
Bob je zaboravljeno povrće, ali nenadmašnog okusa. Ukoliko ga niste
posijali tokom jeseni čim vrijeme dozvoli potrebno ga je posijati. Briga o bobu
je ista kao i za grašak, ali bobu nije potrebna armatura da bi stajao uspravno.
Problem sa bobom je čišćenje sjemena, ali će vas bob svojim okusom i te kako
nagraditi.
Sa jedne gredice dva uroda
Prilikom sjetve crvenog i bijelog luka količinu lučica i čenova možete
udvostručiti ukoliko volite da jedete mladi bijeli i crveni luk. Tokom vremena
ćete počupati svaku drugu biljku mladog luka i ostavićete dovoljno prostora za
razvoj glavica. Na ovaj način ćete sa jedne gredice imati dva uroda: mladi luk
i glavice luka. Obratite pažnju da je kod ovakve setve potrebna bolja ishrana
biljaka i u slučaju suše potrebno je dodatno navodnjavanje zbog gušće sjetve.
Niske sorte graška
U rano proljeće obavlja se rana sjetva graška. Uvijek biram niske sorte kraće vegetacije. Razlog mog izbora je što za niske sorte nije potrebno
podizati veliku armaturu, potrebno je manje đubriva, kraća je vegetacija i ove
sorte brže oslobađaju prostor (uklanjaju se sa gredice) i poslije njih se mogu
posaditi rane kupusnjače.
Razne salate
Osim zelene salate tokom ranog
proljeća može se direktno u baštu posijati rukola koja će veoma brzo dospjeti
za berbu.
Comments
Post a Comment