Planiranje bašte - da rad u bašti bude uživanje




Ove zimske dane možemo iskoristiti za planiranje bašte. Bez dobrog plana nema ni uspjeha u baštovanstvu. Dobar plan bašte treba da obuhvati vaše želje i mogućnosti odabranog mjesta, a da na kraju dobijete baštu ugodnu za boravak.

Bašta nije samo mjesto proizvodnje povrća i drugog bilja već mjesto ugodno za boravak. Zato uzmite olovku i papir ili laptop i zapišite šta to želite da posijete u svojoj bašti. Za dobar plan bašte postavite sebi pitanja koja će vam pomoći da napravite plan bašte po vašoj mjeri:

1.    Šta jedu članovi porodice?
Besmisleno je saditi kupus ako niko u porodici ne jede kupus ili ste alergični na jagode. Odredite šta je to što bi željeli da uzgajate. Koje su to najčešće biljne vrste koje koristite? Želite li da probate nešto novo? Možda želite baštu začina ili ljekovitog bilja ili želite da posadite nekoliko voćkica?

2.    Kakav je prostor?
Sve želje trebate uskladiti sa prostorom na kome planirate baštu. Koja je površina bašte? Da li je moguće navodnjavanje? Da li je bašta u sjeni? Gdje se nalazi bašta? Nije isto da li je bašta na planini, pored mora ili ste kontinentalac poput mene i imate baštu pored rijeke duž čijeg toka veoma rano u proljeće dolazi topli južni vjetar. Uslovi prostora diktiraće izbor biljnih vrsta koje ćete uzgajati.

3.    Koji je način uzgajanja?
Da li ćete orati zemlju ili praviti uzdignute gredice ili ćete malčirati?

4.    Koliko će osoba učestvovati u pripremi, sjetvi, sadnji, kopanju, malčiranju i drugim radovima u bašti?

5.    Da li ste nabavili sva potrebna sjemena, sadnice ili još nešto trebate kupiti? Alat?

Ovo su osnovna pitanja, a u zavisnosti od vaših želja biće više pitanja. Da li imate prostora za sadnju voćnih stabala? Čak i u najmanju baštu možemo posaditi neku voćnu vrstu. Postoje sorte čija stabla su malih dimenzija. Odabirom podloge kalemljene voćke utičemo na bujnost stabla. Voćke sa podlogom sijancem su bujnije i dugovječnije, dok kržljave podloge daju stabla manjih dimenzija. Zatim,  tu su voćne vrste koje formiraju žbun ili jagode koje formiraju živiće. Važno je da znate šta želite i da imate dovoljno znanja ili poznajete nekoga sa dovoljno znanja da možete prilagoditi svoje želje i mogućnosti prostora.

Cvijeće, začinske i ljekovite biljke nisu samo ukras. Pravilnim odabirom biljnih vrsta, njihovim kombinovanjem i sadnje cvijeća i drugog bilja možemo od bašte naraviti prijatnu oazu u kojoj će biljke da štite jednu drugu od štetočina i pojave oboljenja. U svakoj baštiu kojoj ne koristimo hemijska sredstva zaštite obavezne su vrste poput: nevena, bosiljka, mente, melise, kadifice, hrena, cinije, kamilice, čili paprike i mnoge druge. 

Kakav oblik gredica želite?

Da li želite „sve pod konac“, pravougle gredice ili okrugle, spiralne gredice? Gredice sa jednom vrstom ili jednom sortom ili će te zasaditi miješane biljne vrste? Možda više želite da od bašte.

Da li želite mjesto za odmor?

Ovo mjesto će vam svakako trebati. Tokom rada u bašti ćete željeti napraviti pauzu, možda popiti sok ili kaficu ili limunadu da se osvježite. Mjesto za odmor može biti odličan način da se povežu kuća i bašta i da sve čini jedinstveno imanje.

Planirajte gdje ćete držati alat za baštu. Da li će to biti podrum kuće, neki objekat ili ćete jednostavno napraviti privremeni objekat za čuvanje stvari poput alata, kanti za zalijevanje, obuće za baštu.

Ovo su samo neka od pitanja koja će vam pomoći u planiranju bašte. Najteža situacija je da nemate plan i da u trenutku sjetve planirate. Da bi olakšali sami sebi i uživali u radu pomoće vam plan bašte.

Comments