Sjetva mahuna u bašti




Mahune se vrsta povrća koja se lako uzgaja, a uzastopnom sjetvom možemo ih brati do kasne jeseni ukoliko nas vrijeme posluži. Razlikuju se niske i visoke sorte. Za visoke sorte je potrebno postaviti trklje ili armaturu sa mrežom kako bi se biljke penjale u vis.

Najpopularniji način uzgajanja je direktna sjetva u bašti od kraja aprila i početka maja. Mogu se sijati u kućice ili redove. Niske sorte se siju na međuredni razmak  od 40 preko 80 do 100cm u zavisnosti od bujnosti sorte. Obično je razmak do 50cm za sorte koje su najčešće u baštama na našim terenima. Sjetva u redove se obavlja na razmak za niske sorte 5cm, a za visoke 8cm. Nakon nicanja biljke se prorjeđuju tako da razmak za niske sorte bude 15cm za niske sorte i 30cm za visoke.

Kod sjetve u kućice u svaku kućicu se ubacuje 5 do 6 sjemenki. Dubna sjetve je 2 do 4cm u zavisnosti od krupnoće zrna.

Sa sjetvom ne treba žuriti, jer je sjemem mahuna osjetljivo na hladnoću. Ne treba ga sijati u hladnu i prevlažnu zemlju, jer postoji opasnost da ne nikne zbog pojave truleži zrna. Ukoliko sjemen nikne ove biljke će biti osjetljivije na bolesti.

Kada se sjeme posije u suvu zemlju potrebno ga je zaliti kako bi sjemem upilo vodu i niklo.
Ukoliko želita da ubrzate nicanje sjemena potopite ga prko noći u vodu sobne temperature i ne ostavljajte posudu na hladno mjesto. Ukoliko želite i dezinfikovati sjeme najlakše je upotrijebiti prohlađen čaj od kamilice u koji potopite sjeme. Ovo će omogućiti sjemenu da brzo nikne i da ne bude hrana štetočinama.
Sjetvu ne obavljati ukoliko prosječna dnevna temperatura nije 10°C.

Usjev mahuna ne voli da je posađen u sjeni. Za uspješan rod potrebno je 12h osunčanosti. Izbjegavajte zemljišta koja su đubrena azotnim đubrivima, jer će to uticati na smanjeno formiranje kvržičnih bakterija i kvržica na korijenu biljaka.

Kontinuirana berba se može obezbjediti pravilnim izborom sorti i sjetvom od kraja aprila pa sve do avgusta. Kod izbora sorti možete odabrati:

·         rane sorte čiji period vegetacije traje 2 mjeseca;
·         srednjerane sorte sa periodom vegetacije od 2,5 mjeseci;
·         srednje sorte sa periodom vegetacije od 2,5 do 3 mjeseca;
·         srednje kasne sorte sa periodom vegetacije oko 3 mjeseca i
·         kasne sorte sa periodom vegetacije preko 3 mjeseca.

Ono što treba izbjegavati kod sjetve je da posadimo visoke i niske mahune ili grah zrnaš jedne pored drugih. Razlog tome je što se ne podnose i posijane jedne do drugih mogu imati veoma smanjen urod.

Comments