Dragana Vukić: Od hobija do uspješne modne kreatorke




Program osnaživanja nezavisnih medija,

Independent media empowerment program (IMEP)


Ovaj tekst se realizuje u okviru projekta "Žene pričaju" zahvaljujući sredstvima iz IMEP program New Voices podržanog od strane USAID-a i Centra za promociju civilnog društva.

Dragana Vukić: Od hobija do uspješne modne kreativke

Poslednjih godina žene su se zasitile odjeće koja sva ista, a sve više je žena koje same šiju unikatnu odjeću. Jedna od tih žena je Dragana Vukić iz Prijedora koju je kreativnost vodila od izrade nakita do šivenja.

Dragana sama šije svoju odjeću

Kreativnost pronađe put

Draganini prvi kreativni radovi su vezani za izradu nakita od fimo mase. U trenutku kada je loše bižuterije bilo na svakom koraku ona se odlučila da pokuša sama da napravi nakit od fimo mase.


Prvi hobi je bila izrada nakita od fimo mase

„Kreatinost je takva da sama pronađe put i usmjeri čovjeka čime da se bavi. Moji prvi radovi su vezani za izradu nakita od fimo mase. Pronašla sam na internetu tutorijale za izradu nakita i veoma brzo sam naučila tu vještinu. Stvarala sam nakit koji mi je odgovarao bojom i oblikom, a uvijek sam imala i poklon za prijateljice koje su bile oduševljene mojim radovima. Cijelo to vrijeme u kući je bila šivaća mašina moje majke koju niko nije upotrebljavao. Kao mala djevojčica sam gledala tetku, koja je bila vrsna šnajderica, kako šije fantastične odjevne predmete i željela sam da pokušam naučiti krojenje i šivenje.“

Posvetila se šivenju

Želja da naučiti krojiti i šivati je sve više zaokupirala Draganu i odlučila je da savlada sve tajne ovog starog zanata.

Bagat šivaću mašinu je naslijedila od majke

„Prve korake u svijet krojenja i šivenja napravila sam sama. Preko interneta sam gledala kako se to radi, a zatim sam vještinu usavršavala kroz projekat Udruženja građana "Berek". Imali smo višemjesečnu obuku iz krojenja i šivenja, a gospođa Sabira Medić nam je pokazivala sve tajne krojenja i šivenja. To me ohrabrilo da nastavim da šijem.“

Tokom vremena, zahvaljujući strpljenju, Dragana je naučila kako se šiju razni odjevi predmeti i sve što je potrebno jednom domaćinstvu. Osim Bagat šivaće mašine kupila je i šivaću mašinu overlovku (endlericu).

Svaki komad odjeće je unikat

„Tek sa kupovinom overlokve mogu reći da sam se navukla na šivanje. Sa dvije mašine mogu da obrađujem i šijem različite materijale. Tako sam od izrade posteljine sa rajfešlusom počela da stvaram odjevne predmete koje želim da nosim.“

Napravila je krojačku lutku po svojoj mjeri. Prave krojačke lutke su skupe, a Dragana je uz pomoć youtube turotijala napravila jednu lutku.


Nova haljina na krojačkoj lutki koju je sama napravila

„Kada sam napravila model mogla sam da bez problema šijem majice, bluze, haljine. Uvijek mi je trebao neko da vidi zadnji dio odjevnog predmeta i sa modelom sam u mogućnosti da sve sama uradim.“

Posteljina koju je sašila

Orman prepun sašivenih bluza, majica, suknji, hlača, haljina pokazuje nam da je svoju vještinu krojenja i šivenja usavršila. Ima tu svakodnevne odjeće, ali i svečanih komada.

Do sada je sašila brojne suknje, bluze, majice, haljine

„Svaki premet koji sam sašila je unikat. Za svakodnevne odjevne predmete biram lagane i mekane materijale kako bih se osjećala ugodno. Ponosna sam na svaki izrađeni predmet, a posebno na kaput koji sam sebi sašila. Moje prijateljice, poznanice, čak i žene na ulici su me pitale gdje sam ga kupila. Modele uzimam iz Burde i italijanskih novina i prilagođavam.“

Kaput je sašila po svom kroju

Dragana ističe da je bila uporna da nauči sve tajne krojenja i šivenja, ali i da je zahvalna mnogobrojnim prijateljicama koje su je podržale. Posebno je zahvalna majci koja nikad nije prodala mašinu za šivenje koju nije upotrebljavala.

Kaktusi, sukulenti i povrće

Osim što je uspješna modna kreativka Draganina duga ljubav je uzgajanje biljaka. Ona ima baštu u kojoj uzgaja razno povrće.

Terasa je postala premala za sve saksije kaktusa i sukulenata

„U bašti uzgajam paradajz, razne paprike, krastavce, salate, patlidžan, mahune. Moja majka je iz Makedonije i po tradicionalnim makedonskim receptima pripremam ajvar, pinđur. Ja sam rođena u Kavadarcima, a od 1989. godine živimo u Prijedoru. Iz Makedonije potiče i moja ljubav prema pripremanju zimnice. Ovih dana je berba paradajza, paprika i patlidžana i pripremam zimnicu. Napravila sam i odličan pekmez od šljive sa čokoladom. Osim povrća imam i veliku kolekciju kaktusa i sukulenata. Gdje god da odem donesem kući neki kaktus, čuvarkuće, eševerije ili neki drugi sukulent. Naučila sam da razmnožavam sukulente iz zaperaka i listova. Cijela terasa mi je puna saksija mladih biljaka koje sam uzgojila iz  zasebnih listića. Želja mi je da za sledeću godina sama uzgojim rasad povrća i još više obogatim svoju kolekciju kaktusa i sukulenata.“

Kreativni kutak








Comments