Stare auto gume i uzgajanje biljaka?

Pile, Tires, Rubber, Stacked, Used, Recycling


Stare auto gume možemo iskoristiti za sjetvu ili sadnju raznih vrsta bilja. Međutim, da li radimo dobro ako ih iskoristimo kao posude za uzgajanje.

Da li su stare gume prijetnja našem zdravlju?

Činjenica je da su stare auto gume odlične kao materijal za sjetvu i sadnju biljaka, kao materijal koji olakšava uređenje dvorišta i staza. Dovoljno ih je ispuniti zemljom i sjetva, odnosno sadnja može započeti. Možemo ih redati u različitim oblicima, praviti stepenice (što je veoma praktično) ili od njih napraviti viseće posude za uzgajanje biljaka. Mogu se bojiti i od njih praviti različiti dekorativni predmeti (od visećih saksija do lažnih, dekorativnih bunara).



Gume možemo iskoristiti za sjetvu dekorativnog bilja, cvijeća, ali ne i za uzgajanje biljaka koje ćemo koristiti u svojoj ishrani. Tokom vremena gume polako otpuštaju razne otrovne materije i metale, pogotove teške metali, a njih usvajaju uzgajane biljke.
Na vama je da odlučite da li ćete u njima uzgajati biljke koje ćete jesti. Svakako da ih možemo koristiti za različite namjene zbog njihove praktičnosti.

Comments