Biljke i glodari (miševi, pacovi, voluharice i krtice)

 




U svakoj bašti, svakom dvorištu i svakoj voćnjaku glodara pričinjavaju štete. Miševi, pacovi, voluharice i krtice su uzrok mnogih glavobolja, propadanja i uništavanja biljaka koje uzgajamo, objekata, ukrasnih predmeta. Ove četiri vrste su najčešće u mom kraju. Slijepo kuče i druge štetočine iz ove grupe nisu zastupljeni.

Osim što pričinjavaju štete, moramo biti svjesni da nije sve crno – bijelo. Ove životinjske vrste su dio ekosistema, imaju svoju ulogu, imaju svoju vrijednost i čine dobrobit za cijeli lanac ekosistema. Međutim, kada se prenamnože imaćemo ozbiljne probleme.

Njihova hrana je raznovrsna: povrće, lukovice i gomolji cvijeća, trava, plodovi voćaka, pupoljci i kora stabala, sočni izdanci, žitarice, razne sjemenke. Njihova prednost je što se brzo razmnožavaju, imaju veliko potomstvo i brzo formiraju velike kolonije. Tokom zime miševi i pacovi naseljavaju kuće i objekte i pričinjavaju štete, šire zaraze.

Šta uraditi?

Prije nego što počenmo borbu sa ovim štetočinama možemo mnogo toga učiniti preventivno. Nikada ne treba bacati kosti i masnoće od jela u blizini imanja i kuće, jer će svojim mirisom privući pacove i miševe.

Održavanje higijene je od iznimne važnosti kada su u pitanju miševi i pacovi. Nakupine smeća, zapušteni objekti, zapušteni voćnjaci, cvjetnjaci i živice, nepokošene njive, dvorišta, staze su mjesta koja su idealna da ih nasele i da se razmnožavaju svi glodari.

Neke biljke svojim mirisom tjeraju glodare i oni izbjegavaju mjesta gdje osjete mirise koji su neugodni za njih. Takve biljke su: bijeli luk, pelin obični, menta, kamilica, lukovice fritilarije, narcisa, zatim listovi od paradajza i krompira, kinoa., grančice ruža i drugih vrsta koje na sebi imaju trnje.

Grančice sa trnjem je dovoljno zabosti u rupe koje formiraju krtice i voluharice. One imaju veoma osjetljiv nos i oštro trnje predstavlja opasnost za njih.

Budite srećni ako vaše imanje posjećuju sove i druge grabljivice. One su vaši čuvari, jer se hrane glodarima.Isti slučaj je i sa neotrovnim zmijama.

I ne zaboravite da imate mačku koja je dobar lovac na miševe.

Terijer će vas spasiti od voluharica.

Comments