Fantastični cimet

 




Cimet,

začin koji volite ili ne volite. Obično ga koristimo u gastronomiji za pripremu poslastica. Odlično se slaže s jabukama. Koristi se za pripremu kompota. Koristi se za pripremu slanih jela, posbno sa nekim vrstama mesa.

Spas za biljke

Odličan je biostimulans koji pomaže ukorjenjavanje i potiče razvoj korijena biljaka koje već uzgajate. Prirodna je zamjena za industrijske proizvode. Dovoljno je da na tanjirić istresete kesicu ovog začina. Biljnu reznicu umočite donjim dijelom u vodu, a zatim u cimet. Posađena reznica će brže razviti korijen.
Možete slično uraditi i sa medom koji koristite umjesto vode.
U vodu kojom zalijevate biljke možete dodati cimet. 

Odličan je u borbi protiv mrava, jer ne vole njegov miris. Jednostavno ga pospite po površini kuda se mrvi kreću ili rasturite mravinjak, pospite cimetom i opet zagrnite mravinjak.

Možete ga korisititi kao fungicid u borbi protiv gljivičnih biljnih bolesti. U staklenu teglu uspite dvije čajne kašike cimeta i prelijte sa dvije čaše tople vode. Dobro promiješajte i ostavite preko noći da se rastvori. Procijedite rastvor, najbolje kroz filter za kafu ili nekoliko slojeva gaze. Pripravkom tretirajte biljke, zemlju neposredno prije sadnje ili orezane biljke kako bi spriječili patogene da prodru kroz rezne rane.
Pokazao je i odlične rezultte u borbi protiv štetnih insekata, posebno kada su u  pitanju grinje i bijele mušice.

Comments