Pripremite i dezinfikujte sjeme paprike

 




Prije same sjetve paprike potrebno je pripremiti i dezinfikovati sjeme. Pod uslovom da imate sjeme od svojih paprika sjeme je potrebno pregledati i odstraniti sve što je oštećeno, šturo, sitno ili ima promijenjenu boju. Kako bi odstranili šture sjemenke možemo sjeme potopiti u slani rastvor. U 1 l vode dodajte 30 do 40 g soli i dobro promiješajte. Sjeme uspite u rastvor i ponovo promješajte. Ostavite 6 do 7 minuta. Za to vrijeme će pune sjemenke da potonu, a šture će isplivati na površinu. Poslije toga je potrebno dobro isprati sjeme od soli. Ako nećete odmah dezifikovati raširite ga po suvoj krpi i ostavite da se osuši.

Nakon toga slijedi dezinfekcija. Ovo je korak koji nikako ne treba preskočiti. Bez obzira kako to uradili važno je da ga uradite. To vas može sačuvati od mnogo problema i glavobolje.

Najjednostavnije je da koristite čaj od kamilice u koji jednostavno potopimo sjeme i ostavimo preko noći. Osim kamilice koriste se i ostali čajevi: žalfija, bosiljak.

Možemo da koristimo i 1% rastvor kalijum permanganata u kojem sjeme držimo potopljeno 10 do 15 minuta. Poslije toga se ispere i sije.

U slučaju da ste kupili sjeme i da je ono dezinfikovano vaše je da ga posijete. Ne morati raditi ništa od navedenog.


Comments