Pažnja! Aktivne su larve žičnjaka.

 



Lave žičnjaka, žičara ili klisnjaka Elateridae su aktivne. Hrane se podzemnim organima mnogobrojnih biljnih vrsta, a najviše ih možemo naći na lokacijama gdje smo pošle godine uzgajali krompir, mrkvu, repu, ciklu i duge korjenaste vrste. Napadaju i sjeme kukuruza, krastavca, raznih tikvenjača, graška, vrste koje imaju krupnije sjeme.

Svojim izgledom podsjećaju na komadić bakarne žice i mogu dostići dužinu od 1,5 do 3,5 cm u zavisnosti od vrste. Kako im razvoj traje više godina, u zavisnosti od vrste od 3 do 5 godina. U zemlji možete naći sasvim male larve, jedva vidljive, i larve koje su na kaju svog razvoja koje su jasno vidljive.

Veoma su proždrljive, a njihovo prisustvo možemo prepoznati po tome što se ubušuju u podzemne biljne organe. Biljke zaostaju u porastu, prinos je lošiji, a često su rane koje naprave mjesto na kome nastaju infekcije truljenja. Veoma su opasne kada napadnu mlade biljke i mogu ih uništiti u potpunosti.

Kod nas je zemlja teška, zbijena i tvrda, a okolo su livade. To su idealni uslovi za prisustvo ovih štetočina.

Kako ih suzbiti?

Ove larve su jedan od razloga tretiranja sjemena raznim hemikalijama. Postoje i brojni načini preventivnog djelovanja i suzbijanja na prirodan način.

Poštujte plodored. Na parcelama gdje se pojave u velikom boju potrebno je izbjegavati uzastopnu sadnju jedne vrste. Mnogi uzgajivači krompir uzgajaju duži niz godina na istoj lokaciji, što doprinosi povećanju populacije larvi žičnjaka.

Prisutne su u baštama koje su okružene livadama ili gdje se zemlja ne obrađuje. Takođe, ima ih u velikom boju na malčiranim površinama. Ispod malča je veća vlažnost i zemlja je rahlija, što im odgovara. Ova osobina se može iskoristiti za njihovo sakupljanje. Ostavite gomilice trave, a larve će se tu naseliti i onda ih je lako pokupiti.

Njihovu brojnost možemo smanjiti i utvrditi postavljanjem mamaca o povrća. Isječemo krompir, mrkvu, ciklu ili slatku repu na komade ili iskoristite koru od guljenja krompira i zakopajte plitko. Mjesto označite grančicom ili štapićem. Sledećeg dana iskopajte mamce, a larve koje pronađete zgnječite. Komade mamca možete koristiti nekoliko dana na isti način sve dok su sočni.

Kao mamac mogu da posluže žitarice, najviše vole pšenicu. Možemo u manju saksiju sa većim otvorima za drenažu (rupama za oticanje vode)  staviti zemlju ili kompost, dodati sjeme pšenice i vermikulit. Zalijte vodom. Saksije zakopamo u zemlju, da je rub saksije malo ispod površine i prekrijemo tanjirićem. Na tanjirič možemo staviti busen zemlje da ga ne odnese vjetar. Pregledamo kao i druge mamce. Miris pšenice koja klija i povećano disanje sjemena će privući larve.

Najbolje je mamce staviti prije sjetve, kada se zemlja ugrije iznad 5°C. 



Comments