Za mnoge grašak pripada grupi
omiljenog povrća i rado ga uzgajaju. U mom kraju sada je početak berbe graška. Mahune
su pune, a zrna u unutrašnjosti velika ili kako bi u narodu rekli nalivena. Ne
treba čekati dugo na berbu, jer grašak brzo prelazi u fazu potpune zrelosti i
zrno postaje tvrdo i žilavo. U zavisnosti od sorte i vremenskih uslova potrebno
je da od cvjetanja do berbe prođe između dvije do šest sedmica. Kada se na
mahuni pojavi nit prilikom čišćenja to je znak da su zrna u takvim mahunama već
stara i prešla u fazu fiziološke zrelosti. Tada su mahune tanje, suvlje, poput
pergamenta i najbolje je da ih ostavimo za sjeme.
Očistite ga što prije!
Berbu u baštama treba
uskladiti sa čišćenjem i čuvanjem. Prilikom berbe pazite da ne čupate mahune
kako ne bi oštetili ili iščupali cijelu biljku. Obavljajte je svaka dva do tri
dana.
Nakon berbe potrebno je
očistiti ili izvaditi zrna graška iz mahuna. Što duže stoji veća je opasnost od
kvarenja i od pojave crvljivosti. Šećer u zrnima se pretvara u skrob što dovodi
do promjene boje.
Čuvanje graška
Svježa zrna se brzo kvare i
kratkotrajno ih možemo čuvati u frižideru. Za duži vremenski period čuvanja
grašak zamrzavamo, sušimo ili konzervišemo.
Grašak možemo sačuvati u frižideru
tokom nekoliko dana. Očišćena zrna spakujemo u perforirane plastične vrećice
ili kutije sa poklopcem.
Zamrzavanje graška je
najjednostavniji način čuvanja na duži period. Postoje dva načina pripreme
prije zamrzavanja. Prvi je da se zrna operu i nakon cijeđena pakuju u plastične
vrećice koje zatvorimo i sve zamrznemo. Drugi način je da grašak kratko
blanširamo i zatim ga ohladimo u hladnoj vodi kako bi se zaustavio proces
termičke obrade. Ovako pripremljen grašak se pakuje i ostavlja u zamrzivač.
Vrećice ne smiju biti pretrpane i velike, a sadržaj treba biti raspoređen u
tankom sloju.
Ako želite da osušite
grašak, potrebno je da ga blanširate u vodi koja ključa dvije minute, a zatim
ga ocijedite i isperete hladnom vodom. Proces sušenja se odvija u nekoliko
etapa. Prvih 10 minuta suši se na temperaturi od 45°C, a zatim se ostavi na
sobnoj temperaturi oko 1,5 h. Nakon toga ponovo zagrijavamo grašak 10 minuta na
60°C. Osušena zrna su naborana i dobiju tamnozelenu boju, a čuvaju se u
staklenog tegli koju možemo hermetički zatvoriti.
Možemo ga konzervisati na
bezbroj načina kao osnovnu namirnicu ili kao dodatak.
Foto: Pixabay/balouriarajesh
Comments
Post a Comment