Berba i čuvanje graška

 


Za mnoge grašak pripada grupi omiljenog povrća i rado ga uzgajaju. U mom kraju sada je početak berbe graška. Mahune su pune, a zrna u unutrašnjosti velika ili kako bi u narodu rekli nalivena. Ne treba čekati dugo na berbu, jer grašak brzo prelazi u fazu potpune zrelosti i zrno postaje tvrdo i žilavo. U zavisnosti od sorte i vremenskih uslova potrebno je da od cvjetanja do berbe prođe između dvije do šest sedmica. Kada se na mahuni pojavi nit prilikom čišćenja to je znak da su zrna u takvim mahunama već stara i prešla u fazu fiziološke zrelosti. Tada su mahune tanje, suvlje, poput pergamenta i najbolje je da ih ostavimo za sjeme.

Očistite ga što prije!

Berbu u baštama treba uskladiti sa čišćenjem i čuvanjem. Prilikom berbe pazite da ne čupate mahune kako ne bi oštetili ili iščupali cijelu biljku. Obavljajte je svaka dva do tri dana.

Nakon berbe potrebno je očistiti ili izvaditi zrna graška iz mahuna. Što duže stoji veća je opasnost od kvarenja i od pojave crvljivosti. Šećer u zrnima se pretvara u skrob što dovodi do promjene boje.

Čuvanje graška

Svježa zrna se brzo kvare i kratkotrajno ih možemo čuvati u frižideru. Za duži vremenski period čuvanja grašak zamrzavamo, sušimo ili konzervišemo.

Grašak možemo sačuvati u frižideru tokom nekoliko dana. Očišćena zrna spakujemo u perforirane plastične vrećice ili kutije sa poklopcem.

Zamrzavanje graška je najjednostavniji način čuvanja na duži period. Postoje dva načina pripreme prije zamrzavanja. Prvi je da se zrna operu i nakon cijeđena pakuju u plastične vrećice koje zatvorimo i sve zamrznemo. Drugi način je da grašak kratko blanširamo i zatim ga ohladimo u hladnoj vodi kako bi se zaustavio proces termičke obrade. Ovako pripremljen grašak se pakuje i ostavlja u zamrzivač. Vrećice ne smiju biti pretrpane i velike, a sadržaj treba biti raspoređen u tankom sloju.

Ako želite da osušite grašak, potrebno je da ga blanširate u vodi koja ključa dvije minute, a zatim ga ocijedite i isperete hladnom vodom. Proces sušenja se odvija u nekoliko etapa. Prvih 10 minuta suši se na temperaturi od 45°C, a zatim se ostavi na sobnoj temperaturi oko 1,5 h. Nakon toga ponovo zagrijavamo grašak 10 minuta na 60°C. Osušena zrna su naborana i dobiju tamnozelenu boju, a čuvaju se u staklenog tegli koju možemo hermetički zatvoriti.

Možemo ga konzervisati na bezbroj načina kao osnovnu namirnicu ili kao dodatak.

Foto: Pixabay/balouriarajesh


Comments