Čime tretirati biljke kada se pojavi pepelnica?

 


Veoma često oboljenje na biljkama je pepelnica koje izazivaju razne gljivice. Za nastanak infekcije potrebna je viša vlažnost vazduha, kada su dani topli, a noći prohladne – kao što imamo ovo proljeće. Pojavi simptoma će pogodovati oblačnost, odnosno manjak sunčeve svjetlosti, i loše prozračivanje, odnosno ventilacija.

Najosjetljiviji su najmlađi listovi.

Karakterističan simptom po kome se pepelnice prepoznaju je da zaraženi biljni organi izgledaju kao da su posuti brašnom ili pepelom. Javljaju se na listovima, mladim izdancima, mladarima, pupoljcima, cvjetovima i mladim plodovima. U povoljnim uslovima zahvaćene po vršine se veoma brzo šire.

Kako bi spriječili pojavu bolesti potrebno je u plastenicima smanjiti vlažnost vazduha redovnim prozračivanjem. Na otvorenom izbjegavati pregustu sadnju, rezidbu redovno provoditi.

Efikasna zaštita priprodnim pripravcima

U prevenciji i suzbijanju pepelnice mogu nam pomoći sredstva na bazi sumpora, ali i soda bikarbona.

Efikasno je obično sredstvo koje pripremamo od jedne supene kašike sode bikarbone, 1 l mlijeka i 4 l vode. Prije upotrebe se dobro promiješa. Može se koristiti samo soda bikarbona i voda, ali tada je potrebno dodati malu količinu deterdženta za suđe kako bi sredstvo bolje ostvarilo kontakt sa površinom biljnog tkiva koje je prekrivenom micelijom gljivice. Ova sredstva djeluju preventivno, a imaju odličnu efikasnost na početku pojave simptoma.

Od biljke preslice se priprema odlično sredstvo koje je veoma efikasno protiv pepelnice. Pola kilograma svježe preslice prelijte sa 5 l vode i ostavite sledeća 24 h. Zatim se prokuha, a kada se ohladi procijedimo i razrijedimo sa vodom u odnosu 1:5. Kako bi se što bolje vezalo za biljnu površinu dodajte malo piva ili mlijeka.

Od pepela se priprema efikasno sredstvo. Trebaće vam dvije čaše pepela koje prelijete sa 3 l vode i dobro izmiješajte kako bi se pepeo rastvorio. Ostavite sledeća 3 h, a zatim procijedite. Sredstvo je spremno za upotrebu.


Comments