Da li pravite liker od cvjetova lipe?

 


Donosim vam jednostavan recept za liker od cvijeta lipe. Ovom prilikom se zahvaljujem gospođi Seki koja nam je nesebično podijelila recept.

Potražite lipu

Za berbu cvjetova odaberite stable daleko od puteva i zagađenja. Berite samo cvjetova za koje znate da su čisti, gdje nema saobraćaja, i koji su potpuno otvoreni. Koriste se samo cvjetovi, a ostale dijelove cvjetne glavice odbacite.

Nakon berbe cvjetove rasporedite na tacnu ili krpu u tanjem sloju nekoliko sati i prekrijte krpom. To će omogućiti insektima da odu.

Jednostavan recept

Za pripremu će vam trebati: cvjetova lipe koliko stane u posudu zapremine 1 l, votke 1 l i potrebno je pripremiti 3 dl šećernog sirupa.

Stavite isprane cvjetove lipe u veliku staklenu teglu i prelijte cvjetove sa 1 l votke i zatvorite teglu. Boja će se postepeno mijenjati.

Nakon dvije sedmice sadržaj procijedite i u tečnost dodajte ohlađen šećerni sirup koji ćete pripremiti od 1 dl šećera i 2 dl vode. Sirup ćete napraviti tako što prokuhate šećer i vodu.

Liker prespite u flaše, dobro zatvorite. Ovaj liker je potrebno pustiti da odleži, a najbolji je poslije 3 do 5 mjeseci. 


Comments