Najviše poskupila uljana repica

 


I ovo veče pregledavam tržišta žitarica i uljarica. Stiglo poskupljenje.

Početak ove sedmice je donio velike promjene na tržištu uljarica i žitarica. To se posebno odnosi na evropsko tržište.  

Više cijene diktira suša

Stanje na pariškom Matif-u za 24.9.2024. godine u 18:39 h je donijelo dalji rast cijena uljane repice. Za tonu u novembarskim ugovorima je potrebno izdvojiti 479,50 €, dok je za februarske ugovore cijena 483 €/t. I dalje je prisutan lagani rast cijena. Rastu cijene doprinose nepovoljne vijesti o žetvi soje u Brazilu gdje strahuju od nedostatka padavina. Cijena soje na čikaškom CboT-u je porasla za 27,25 ct/bu na 1.039,25 ct/bu, što je najviši nivo od 5. avgusta. Četvrti dan za redom raste cijena palminog ulja u Kuala Lumpuru.

Pšenica i kukuruz su od početka sedmice poskupjeli za nešto više od 4 €/t. Ipak, u 18:38 h cijena pšenice pokazuje lagani pad. Tako je cijena za decembarske ugovore 218,75 €/t, dok je martovska cijena 229 €/t. Na CBoT cijena pšenice je porasla za 14 cts na 582,5 ct/bu. Tome je doprinijela suša na zapadu Rusije koja negativno djeluje na žetvu. Istovremeno Sibir su zahvatile obilne kiše i žetva nije obavljena u cjelosti. Cijena pšenice u Rusiji je u rastu. Suša nije poštedila ni proizvodna područja oko Crnog mora, u Argentini i Australiji.

Berba kukuruza je u toku i sada je u prvom planu trgovanje ovom ratarskom kulturom. Cijena kukuruza i dalje raste. Tona kukuruza za novembarske ugovore je koštala 206,25 €, dok je za martovske ugovore koštala 214 €.


Comments