Paradajz je kao lifestyle. Nije bitno samo da ga ima, bitno je kakav je. Ako želiš pun ukus, boju kao sa filtera i da ti svaka salata miriše na domaće, moraš znati par ključnih pravila. Nema magije, samo znanje, praksa i malo baštenske filozofije. Idemo redom.
Paradajz nije fast food
biljka, ali ako ga ispravno uzgajaš imaćeš dobru berbu. Prati ovih 10 pravila kako
bi u svojoj bašti ubrao plodove za salate, sosove, zimnicu, sendviče ili samo
da se pohvališ komšijama.
10 pravila - korak do uspjeha
1 Lokacija - potrebno sunce i provjetravanje
Paradajzu je za dobar rast,
razvoj i plodonošenje potrebno 6 do 10 h direktne izloženosti suncu. Osim toga,
biljkama je potrebna dobra ventilacija, odnosno protok vazduha koji će
obezbijediti brzo sušenje površine listova nakon kiše. To će doprinijeti
smanjenju razvoja biljnih bolesti, posebno plamenjače.
2.
Plodored - Pazi gdje sadiš paradajz!
Promijenite lokaciju sadnje i
izbjegavajte sadnju gdje ste prethodno uzgajali srodnike, poput krompira i patlidžana,
jer ih napadaju iste bolesti i štetočine.
3.
Izaberite pravo sjeme
Za zdrave biljke i dobar urod
bitno je da imate kvalitetno sjeme, najbolje od starih, odomaćenih sorti koje
su prilagođene klimatskim usjevima na vašem području. One su otpornije na
uslove vaše bašte i daju najukusnije plodove.
4.
Obavezno uklonite zaperke!
Za većinu sorti i savremenih
hibrida neophodno je uklanjanje zaperaka. Najbolje je da ostavite jedno do dva
stabla, a svi zaperci u pazuhu listova se uklanjaju dok su što manji. Ostavljanjem
zaperaka dobijamo gust biljni grm sa mnoštvom sitnih plodova, a zbog slabijeg provjetravanja
i veće vlage unutar grma brže se javljaju bolesti.
5.
Uklonite listove
Plodovi paradajza vole da su
izloženi suncu i kad počnu dozrijevati iznad njih uklonite lisnu granu. To će
doprinijeti da plod bude veći, bolje obojen, ukusniji, brže dozrije.
6.
Vezanje biljaka
Sorte koje uzgajamo imaju u
većini slučaja imaju neprekinut rast i zbog toga se stabljike vežu uz kolac ili
špagom za armaturu plastenika kako bi im osigurali uspravan rast.
7.
Berba na vrijeme
Berbu obavite kad su plodovi
dobili boju karakterističnu za sortu.
8.
Pinciraj vrh
U drugom dijelu avgusta skrati
vrh stabljike. Time ćete prekinuti rast i formiranje novih cvjetova i plodova
koji neće dozrijeti, a koji oduzimaju hraniva od već formiranih, nedozrelih
plodova.
9.
Dajmo biljna hraniva
Paradajz je veliki potrošač
kalijuma i u vrijeme plodonošenja potrebno ga je prihraniti đubrivima bogatim
ovim mineralom.
10.
Zaštitimo paradajz!
Tomom uzgajanja našem usjevu
prijete brojne biljne bolesti i štetočine, zbog toga treba primjenjivati
preventivne mjere i zaštitna sredstva. Najčešće se na paradajzu javljaju
plamenjača i pepelnica od bolesti i krompirova zlatica, kukuruzni plamenac i
smrdljivi martin od štetočina.
Comments
Post a Comment