Rabarbara - jednom posadite, a berete godinama

 


Zaboravite egzotične vrste sa dalekih destinacija. Jedna povrtnica se tako malo uzgaja u našim baštama, a izuzetno je vrijedna. To je rabarbara. Povrće koje dospijeva rano, lako se uzgaja, ne traži mnogo pažnje, a zauzvrat pruža obilje kiselkastih, aromatičnih stabljika koje su savršene za deserte, kompote, sokove i još mnogo toga.

Pažnja! Nikada ne konzumirajte listove, jer sadrže oksalnu kiselinu i mogu biti otrovni. Uvijek koristite samo stabljike, a listove kompostirajte. Od listova možete pripremiti sredstva za zaštitu voća i povrća.

Nezahtjevna, a traje godinama

Iako je poznata po svojoj otpornosti, rabarbara ipak zahtijeva malo pažnje kako bi pružila svoj puni potencijal. Proljeće je idealno vrijeme  da počupate korov koji joj smeta, uklonite i stare listove, kao kad čistite jagode. Uklonite cvjetne stabljike čim se pojave. Površinu zemlje oko biljke malčirajte, ali ne prekrivajte biljku.

Ako je grm rabarbare stariji od tri do četiri godine potrebno ga je razdjeliti, jer ćemo time potaknuti rast. Tokom ranog proljeća možete iz jedne biljke dobiti više novih – snažnijih i produktivnijih. Iskopajte krunu, podijelite je na nekoliko dijelova (svaki s barem jednim pupoljkom) i posadite na novo mjesto.

Voli sunčane ili polusjenovite položaje i bogato, dobro drenirano zemljište. Idealna je za sadnju u bašti, ali uspijeva i u velikim saksijama ako ima dovoljno svjetla i redovno zalijevanje. Za snažan start u proljeće dodajte kompost, stajnjak ili druga đubriva bogata azotom podstiče rast stabljika i osigurava dobru berbu lisnih stabljika. Kada je uzgajate u posudi prinos stabljika će biti manji.

Beru se mladi listovi

Ako ne možete čekati, rast joj možete ubrzati pokrivanjem biljke tamnim kontejnerom koji blokira se svjetlost i podstiče brži, nježniji rast. Već u martu možete uživati u sočnim, crvenim stabljikama.

Stabljike su spremne za berbu kada dosegnu najmanje 25 cm, obično 30 do 60 cm u zavisnosti od sorte. Stabljike trebaju imati ravnu i čvrstu površinu, a slađe su što su crvenije. Prilikom otkidanja ne koristite nož, samo lagano zakrenite i izvucite stabljiku iz osnove. Ne berite stabljike ako ste biljku tek posadili ove godine. Dajte joj vremena da razvije snažan korijen.


Comments