Zaboravljeno blago prirode: Portulak ili tušt

Foto: Ranka Vojnović

Na prvi pogled, portulak ili tušt (Portulaca oleracea) izgleda kao obična korovska biljka koja se tvrdoglavo širi po baštama i cvjetnim gredicama, ali i rubovima puteva, voćnjacima. Jednogodišnja je biljka. Njegove mesnate, stabljike pužu po zemlji, a sitni žuti cvjetovi gotovo su neprimjetni. Ipak, ova otporna jednogodišnja biljka krije moć koja je stoljećima bila poznata u narodnoj medicini i kuhinjama Mediterana, Azije i Bliskog istoka. Zbog svoje nutritivne vrijednosti i ljekovitosti ponovo je zagospodario našim jelovnicima.

Zašto je poseban?

Ova biljka sadrži iznenađujuće visoke količine omega-3 masnih kiselina, više nego mnoge vrste ribe. Osim toga, bogat je vitaminima A, C i B kompleksa, te mineralima poput magnezija, kalcija i željeza. U narodnoj medicini koristi se za jačanje srca, snižavanje krvnog pritiska, poticanje probave, poboljšanje cirkulacije, a spominje se u kontekstu jačanja imuniteta i pomoći kod oporavka od bolesti. Uz malo pažnje, može biti vaš saveznik u zdravlju.

Okus mu je blago- kiselkast. Često se koristi u pripremi salata, variva, dodatak sendvičima, u sosovima i pestima. U nekim područjima Mediterana je obavezna namirnica lokalne kuhinje.

Možemo ga uzgajati

Biljka tušta voli sunce i lako se uzgaja. Možete da ga uzgajate u bašti, na gredici, u saksijama ili jednostavno ostavite da se prirodno razmnožava. Biljka je otporna na sušu, brzo raste i gotovo ne traži njegu osim povremene rezidbe. Najbolje ga je brati prije cvjetanja, dok su stabljike mekane, a listovi puni soka.

Izuzetno je otporan. Kada odlomite dio biljke dovoljno je da ga položite na vlažno zemljište i on će pustiti korijenje. Upravo zato, ako ga ne koristite, može postati neželjeni gost. Stvara veliki broj sitnih sjemenki kojima se samozasijava. Ipak, prije upotrebe konsultujte se sa svojim liječnikom. Trudnice ga trebaju izbjegavati, a može biti štetan za pse i mačke.

Dinstani tušt s bijelim lukom i limunom

Jednostavno, brzo i vrlo ukusno jelo koje možete poslužiti kao prilog uz žitarice, ribu, ili kao lagani samostalan obrok. Blago kiselkasti okus tušta se savršeno slaže s bijelim lukom i limunom.

Sastojci (za 2 osobe): velika šaka svježe ubranog tušta, dva čena bijelog luka, jedna supena kašika limunovog soka, prstohvat krupne morske soli i ulje, najbolje maslinovo.

Pažljivo operite ubrani tušt, posebno između listova, kako biste uklonili zemlju. Narežite stabljike i listove na komade od oko 5 cm. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte zgnječeni ili sitno nasjeckani bijeli luk. Pržite 2 do 3 minute na srednje jakoj temperaturi dok zamiriše, pazeći da ne zagori. Dodajte tušt u tavu i promiješajte. Poklopite i ostavite da se lagano kuha nekoliko minuta, dok ne omekša. Dodajte limunov sok i posolite po ukusu. Promiješajte još jednom i maknite s vatre. Poslužite toplo ili mlako.

Prijatno!



 

Comments