Na prvi pogled, portulak ili
tušt (Portulaca oleracea) izgleda kao obična korovska biljka koja se tvrdoglavo
širi po baštama i cvjetnim gredicama, ali i rubovima puteva, voćnjacima. Jednogodišnja
je biljka. Njegove mesnate, stabljike pužu po zemlji, a sitni žuti cvjetovi
gotovo su neprimjetni. Ipak, ova otporna jednogodišnja biljka krije moć koja je
stoljećima bila poznata u narodnoj medicini i kuhinjama Mediterana, Azije i
Bliskog istoka. Zbog svoje nutritivne vrijednosti i ljekovitosti ponovo je
zagospodario našim jelovnicima.
Zašto je poseban?
Ova biljka sadrži iznenađujuće
visoke količine omega-3 masnih kiselina, više nego mnoge vrste ribe. Osim toga,
bogat je vitaminima A, C i B kompleksa, te mineralima poput magnezija, kalcija
i željeza. U narodnoj medicini koristi se za jačanje srca, snižavanje krvnog
pritiska, poticanje probave, poboljšanje cirkulacije, a spominje se u kontekstu
jačanja imuniteta i pomoći kod oporavka od bolesti. Uz malo pažnje, može biti
vaš saveznik u zdravlju.
Okus mu je blago- kiselkast.
Često se koristi u pripremi salata, variva, dodatak sendvičima, u sosovima i pestima.
U nekim područjima Mediterana je obavezna namirnica lokalne kuhinje.
Možemo ga uzgajati
Biljka tušta voli sunce i lako
se uzgaja. Možete da ga uzgajate u bašti, na gredici, u saksijama ili
jednostavno ostavite da se prirodno razmnožava. Biljka je otporna na sušu, brzo
raste i gotovo ne traži njegu osim povremene rezidbe. Najbolje ga je brati
prije cvjetanja, dok su stabljike mekane, a listovi puni soka.
Izuzetno je otporan. Kada odlomite dio biljke dovoljno je da ga položite na vlažno zemljište i on će pustiti korijenje. Upravo zato, ako ga ne koristite, može postati neželjeni gost. Stvara veliki broj sitnih sjemenki kojima se samozasijava. Ipak, prije upotrebe konsultujte se sa svojim liječnikom. Trudnice ga trebaju izbjegavati, a može biti štetan za pse i mačke.
Dinstani tušt s bijelim lukom i limunom
Jednostavno, brzo i vrlo
ukusno jelo koje možete poslužiti kao prilog uz žitarice, ribu, ili kao lagani
samostalan obrok. Blago kiselkasti okus tušta se savršeno slaže s bijelim lukom
i limunom.
Sastojci (za 2 osobe): velika
šaka svježe ubranog tušta, dva čena bijelog luka, jedna supena kašika limunovog
soka, prstohvat krupne morske soli i ulje, najbolje maslinovo.
Pažljivo operite ubrani tušt,
posebno između listova, kako biste uklonili zemlju. Narežite stabljike i
listove na komade od oko 5 cm. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte
zgnječeni ili sitno nasjeckani bijeli luk. Pržite 2 do 3 minute na srednje
jakoj temperaturi dok zamiriše, pazeći da ne zagori. Dodajte tušt u tavu i
promiješajte. Poklopite i ostavite da se lagano kuha nekoliko minuta, dok ne
omekša. Dodajte limunov sok i posolite po ukusu. Promiješajte još jednom i
maknite s vatre. Poslužite toplo ili mlako.
Prijatno!
Comments
Post a Comment