Odabir dinje nije lak i nije
slučajnost, a potrebno je znati prepoznati prave znakove zrelosti i kvalitete.
Iako na prvi pogled sve dinje mogu izgledati slično, razlika između bljutave i izuzetno
slatke krije se u detaljima koje većina kupaca zanemaruje. Slatkoća ploda dinje
se ne povećava nakon berbe, jer ne sadrži skrob koji bi se mogao pretvoriti u
šećere. Čak 50 % šećera nastaje u posljednjoj sedmici sazrijevanja dok je plod
još na biljci i zato je ključno pronaći plod uban u pravom trenutku.
Zrelost je bitna
Slatkoća se tehnički mjeri u
stepenima Brixa. Sve ispod 10° znači da je dinja bezukusna, dok je iznad 12°
dobar znak, a iznad 16° odličan. Nažalost, ne možemo nositi Brix-metar na
pijacu. Uvozne dinje često se beru prerano zbog transporta i time gube okus i
nutritivnu vrijednost.
Zreli plod dinje oslobađa
prijatan, sladak miris što je jedan od najpouzdanijih pokazatelja da je spremna
za konzumaciju. Obratite pažnju na mjesto gdje je plod vezan za biljku, odnosno
stabljiku. Ako se na tom mjestu počne formirati ožiljak, znači da se plod počeo
prirodno odvajati i razviti punu aromu.
Kora dinje treba biti blago
elastična na dodir, s ravnomjernom bojom i zdravim uzorkom. Izbjegavajte
plodove koji su previše tvrdi, bez mirisa, sa zelenkastim tonovima ili neočiglednom
stabljikom, jer su to često znaci da dinja nije sazrela do kraja.
Comments
Post a Comment