Naučite kako pravilno skladištiti jabuke kako bi što duže uživali u svježim i ukusnim plodovima.
Nema ništa bolje od domaćih
jabuka iz vlastitog voćnjaka. Mirisne, hrskave i pune okusa, savršene za jelo,
pite, kompote ili sokove. Ali čim zahladi, postavlja se pitanje: kako ih
sačuvati da ostanu svježe što duže?
Loše skladištenje može
uništiti cijeli trud. U nepovoljnim uslovima plodovi brzo trunu, smežuraju se
ili uhvate plijesan. Srećom, postoje potpuno prirodne i jednostavne metode koje
pomažu da vaše voće preživi zimu bez hemije, bez dodatnih troškova i bez
stresa.
Kako odabrati jabuke koje će dugo trajati?
Sve kreće već na stablu. Ako
želite da vam jabuke izdrže mjesecima, ne smijete brati bilo koje voće. Najduže
će se održati kasne, zimske sorte koje dozrijevaju sporije, imaju deblju koru i
manje vode, pa su otpornije. Plodovi se beru po sunčanom danu bez padavina. Što
su plodovi vlažniji veća je vjerovatnoća da će se pojaviti trulež. Ne sakupljajte
opale plodove. Oni su već oštećeni, puni raznih loših gljivica i bakterija.
Najbolje se čuvaju ručno ubrani plodovi na kojima su ostale peteljke. Nakon
berbe plodove sortirajte i odvojite sve sumnjive plodove (sa simptomima
truleži, znacima napada štetočina) i one sa znacima oštećenja. Ostavite ubrani
urod na hladnom i prozračenom mjestu par dana da odleži Tako se dodatno smanji
vlaga i lakše ćete uočiti skrivene nedostatke.
Kako bi smanjili prisustvo
štetnih gljivica i bakterija na površini ploda često se pribjegava potapanju
plodova u toplu vodu. Zdrave, neoštećene jabuke se potapaju u vodu temperature od
48 do 50°C na 2 do 3 minute. Ovaj tretman ubija većinu spora gljivica i
bakterija na površini ploda, čime se značajno smanjuje rizik od kasnijeg
truljenja. Ostavite ih da se osuše na zraku 6 do 8 h, a zatim se odlažu u
drvene ili kartonske sanduke, obložene papirom ili piljevinom.
Oprez! Ne reaguje svaka sorta jednako na toplu vodu.
Neke mogu razviti tamne mrlje ili smeđu koru. Prvo testirajte manju količinu.
Osigurajte idealne uslove čuvanja jabuke
Da bi plodovi jabuke ostali
čvrsti, svježi i sočni mjesecima nakon berbe, prostor za skladištenje mora
ispunjavati određene uslove. Temperatura i vlažnost vazduha imaju najveći
uticaj. Najbolje im odgovara temperatura vazduha od 0 do 5 °C. Ne treba da bude
hladnije od 0 °C, jer će plodovi smrznuti. Idealna je niža temperatura koja usporava
zrenje i rast mikroorganizama. Idealna vlažnost vazduha se kreće od 85 do 90 %.
Presuh vazduh isušuje plodove, smrežuraju se, a prevlažan pospješuje truljenje.
Da bi to osigurali povremeno prozračite prostoriju ili ugradite ventilaciju
koja će osigurati dotok svježeg vazduha i eliminaciju suvišne vlage i etilena.
Prostor u kome čuvate jabuke
treba da je čist, police prebrisane rastvorom sirćeta koji dezinfikuje površinu,
uklanja štetne mikroorganizme. Držite ih na tamnom mjestu što dalje od materija
koje imaju jak miris. Plodovi jabuke su kao spužva i lako upijaju druge mirise.
Držite ih što dalje od krompira, crvenog i bijelog luka. Da ne spominjem razna
ulja i gorivo za auto, jer se to često dešava.
Comments
Post a Comment