Kako da vam plodovi jabuke budu sočni tokom zime?

 

Naučite kako pravilno skladištiti jabuke kako bi što duže uživali u svježim i ukusnim plodovima.

Nema ništa bolje od domaćih jabuka iz vlastitog voćnjaka. Mirisne, hrskave i pune okusa, savršene za jelo, pite, kompote ili sokove. Ali čim zahladi, postavlja se pitanje: kako ih sačuvati da ostanu svježe što duže?

Loše skladištenje može uništiti cijeli trud. U nepovoljnim uslovima plodovi brzo trunu, smežuraju se ili uhvate plijesan. Srećom, postoje potpuno prirodne i jednostavne metode koje pomažu da vaše voće preživi zimu bez hemije, bez dodatnih troškova i bez stresa.

Kako odabrati jabuke koje će dugo trajati?

Sve kreće već na stablu. Ako želite da vam jabuke izdrže mjesecima, ne smijete brati bilo koje voće. Najduže će se održati kasne, zimske sorte koje dozrijevaju sporije, imaju deblju koru i manje vode, pa su otpornije. Plodovi se beru po sunčanom danu bez padavina. Što su plodovi vlažniji veća je vjerovatnoća da će se pojaviti trulež. Ne sakupljajte opale plodove. Oni su već oštećeni, puni raznih loših gljivica i bakterija. Najbolje se čuvaju ručno ubrani plodovi na kojima su ostale peteljke. Nakon berbe plodove sortirajte i odvojite sve sumnjive plodove (sa simptomima truleži, znacima napada štetočina) i one sa znacima oštećenja. Ostavite ubrani urod na hladnom i prozračenom mjestu par dana da odleži Tako se dodatno smanji vlaga i lakše ćete uočiti skrivene nedostatke.

Kako bi smanjili prisustvo štetnih gljivica i bakterija na površini ploda često se pribjegava potapanju plodova u toplu vodu. Zdrave, neoštećene jabuke se potapaju u vodu temperature od 48 do 50°C na 2 do 3 minute. Ovaj tretman ubija većinu spora gljivica i bakterija na površini ploda, čime se značajno smanjuje rizik od kasnijeg truljenja. Ostavite ih da se osuše na zraku 6 do 8 h, a zatim se odlažu u drvene ili kartonske sanduke, obložene papirom ili piljevinom.

Oprez! Ne reaguje svaka sorta jednako na toplu vodu. Neke mogu razviti tamne mrlje ili smeđu koru. Prvo testirajte manju količinu.

Osigurajte idealne uslove čuvanja jabuke

Da bi plodovi jabuke ostali čvrsti, svježi i sočni mjesecima nakon berbe, prostor za skladištenje mora ispunjavati određene uslove. Temperatura i vlažnost vazduha imaju najveći uticaj. Najbolje im odgovara temperatura vazduha od 0 do 5 °C. Ne treba da bude hladnije od 0 °C, jer će plodovi smrznuti. Idealna je niža temperatura koja usporava zrenje i rast mikroorganizama. Idealna vlažnost vazduha se kreće od 85 do 90 %. Presuh vazduh isušuje plodove, smrežuraju se, a prevlažan pospješuje truljenje. Da bi to osigurali povremeno prozračite prostoriju ili ugradite ventilaciju koja će osigurati dotok svježeg vazduha i eliminaciju suvišne vlage i etilena.

Prostor u kome čuvate jabuke treba da je čist, police prebrisane rastvorom sirćeta koji dezinfikuje površinu, uklanja štetne mikroorganizme. Držite ih na tamnom mjestu što dalje od materija koje imaju jak miris. Plodovi jabuke su kao spužva i lako upijaju druge mirise. Držite ih što dalje od krompira, crvenog i bijelog luka. Da ne spominjem razna ulja i gorivo za auto, jer se to često dešava.


Comments