Klematis - penjačica koja nas osvaja

Klematis je omiljena puzavica/penjačica. Odlikuje se velikim brojem vrsta i sorti koje se razlikuju po svojoj bujnosti, boji i obliku cvjetova. Za svačiji ukus će se pronaći idealan klematis. Ako izaberete pravo mjesto za njega i redovno ga orezujete klematis će vas mnogo godina da obraduje svojim cvjetovima.



Klematis se sadi od marta do maja ili na jesen. 

Prilikom sadnje obezbjediti sunčan položaj, jer klematis ne voli sjenu. Takođe, mjesto treba da je zaštićenod od propuha i vjetra i zimi i ljeti, a zemljište treba da je ocjedito, rahlo, bogato humusom. Najbolje je u rupu prilikom sadnje dodati sloj za drenažu (šljunak ili nešto slično).

Klematis može da živi reko 20 godina i nije neka veoma zahtjevna biljka. Naravno, i klematis ima svoje zahtjeve u pogledu njege.

Ova biljka za svoj rast treba oslonac u vidu drvenog ili metalnog (žičanog) rama, ogradu ili drvo. Pri izboru oslonca treba unaprijed planirati i dobro se raspitati do kojih dimenzija može da naraste izabrana sorta. Ukoliko planirate klematis posaditi uz kuću trebate planirati da između oslonca i zida treba ostaviti prostor od najmanje 10cm do pola metra kako bi nespetano cirkulisao vazduh.

Prije sadnje, ako je korijen klematisa suv, potrebno je korijen potopiti u kantu sa vodom tokom 6 do 8h. Prije sadnje iskopati rupe dimenzija 60 x 60cm. Dodati sloj za drenažu, kompost. Nakon sadnje potrebno je klematis zaliti i malčirati u sloju od najmanje 5cm. Biljke se sade na razmak 1,5 do 2m. Tokom svakog proljeća i ljeta klematis se đubri, a ljeti se treba redovno zalijevati poslije zalaska sunca.

Da bi nas klematis darovao svake godine cvjetovima potrebano ga je redovno orezivati. 

Postoje tri grupe klematisa u zavisnosti od tipa cvjetanja.

Prva grupa je klematisi koji cvjetaju na jednogodišnjim prirastima. Orezuje se kraće od drugih, ostavljaju se 2 do 4 pupoljka.

Drugu grupu čine klematisi koji cvjetaju na prirastima od prethodne godine. Skraćuju se poslije cvjetanja na dužinu 70 do 100cm.


Treću grupu čine klematisi orezuje se na sličan način kao i druga.

Comments