Luk - zaštita luka prirodnim metodama

Bijeli i crveni luk su biljke za svaku baštu. Od ovih biljaka pripremaju se brojni biljni pripravci za zaštitu drugih biljaka od prouzrokovača oboljenja i štetočina,  ali i njih je potrebno zaštititi.



Luk ne voli glinovito i kiselo zemljište. Najbolje ga posaditi na rahlo zemljište dobrog vodno-vazdušnog režima.U gredicu treba dodati pijeska ili nekog drugog materijala da se dobije rahlo zemljište. Prije sjetve se može dodati kreč da bi se umanjila kiselost zemljišta i povećala ph vrijednost.

Arpadžik/lučice trebaj u da su zdrave, suve. Prije sadnje male lukovice se podvrgavaju dezinfekciji. Može se potapati u vodu tempereture do 45ºC u trajanju do 15minuta ili ga potopiti u rastvor kalijumpermanganata tokom 10-20minuta.

Na istoj gredici posijati mrkvu. Mrkva štiti luk od lukove muhe, ali i luk štiti mrkvu od mrkvine muhe. Blizu luka posaditi nekoliko biljaka duvana, one će svojim mirisom otjerati jedinke lukove muhe.

Kadifica štiti luk od nematoda.

Ako zabijemo grane zove u zemlju one će štititi luk od krtice, krtica ne volim miris zove.

Veoma često se na vrhovima luka pojavljuje žutilo. To žutilo može biti posledica nislih temperatura, narušenog vodno-vazdušnog režima, zbijenog zemljišta, slabom ishranjenošću luka. Ukoliko je luk potrebno pođubriti može se uzeti posuda od 1l napunjanja sa suvim đubrivom ( obično kokošiji) i razmutiti u 5l vode. Ovako pripremljen rastvor ostaviti 3dana,a nakon toga 1l rastvora razrijediti u kanti vode i sa tim zalijevati luk.

Lukova muha je najčešća štetočina luka.Ona umanjuje tržišnu vrijednost luka, a luk je podložniji propadanju nakon napada lukove muhe.

Protiv lukove muhe mogu se koristiti razni pripravci:

1.    Napravi se smejsa praha od duvana i kreča u omjeru 1:1. Uzima se 100 do 200g ove smjese na 1m² i tretira zasad luka u vrijeme polaganja jaja lukove muhe.

2.    400g suvog i usitnjenog duvana se prelije sa 10l tople vode i ostavi tokom 2 dana na tamnom mjestu. Prije primjene procijediti i razblažiti 2x.

3.    Kao preventiva se može koristit i šećer. Šećernim rastvorom (šećer + voda) tretira se luk u vrijeme polaganja jaja, a može se šećerom posuti i zemlja okolo luka.

4.    Može se koristiti i rastvor soli 1kašika na 1l vode. – Lično ne volim so u bašti zbog njenog lošeg uticaja na zemljište i njene stanovnike.

Što se tiče simptoma bolesti različit je i naš pristup. Treba gajiti otporne sorte, na gredicama dobrih vodno-vazdušnih karakteristika. Luk ne bi trebalo saditi na istom mjestu 4 do 5 godina. 

Preventivno može se luk tretirati preparatima na bazi bakra. Za sjetvu koristiti arpadžik/lučice koje su zdave, sjajnog i suvog omotača bez znakova bilo kakvih oštećenja.

Za tretiranje luka protiv bolesti koristit mlijeko, sodu bikarbonu, pripravak od nevena i saditi neven u blizini luka.


Neven takođe štiti od zemljišnih štetočina.

DODATAK

Kada je pisan ovaj tekst, 2016. godine, najveći problem je bio sa larvama lukove muhe. Većina baštovana je naučila da prepozna ove male, bijele larve koje se nalaze u unutrašnjosti lista luka. Poslije njenog napada luk se oporavi i ostane nešto  za nas.

Međutim, 2019. godina je godina pojave lukovog listojeda. Bolje da kažem invazija njegovih larvi. Ne znam kako je kod drugih, ali u mom kraju je strašno stanje. Pojedine gredice luka su potpuno uništene. Larve se kreću po listu i jedu ga, spuštajući se prema osnovi i pojedu cijelu biljku luka. Za nas ništa ne ostaje. 

Osim crvenog i bijelog luka ove proždrljive larve jedu krompir, grašak, repe, kupuse, mentu, začinsko i ljekovito bilje, blitvu, gavez. Stanje je takvo da kad prođete kroz livadu na obući vam ostaju crne larve lukovog listojeda.

Problem je što se za zaštitu koriste najjači otrovi, a to ne želim da koristim u svojoj bašti.

 Pošto je lukov listojed srodnik krompirove zlatice  i sve što koristimo od prirodnih preparata za suzbijanje krompirove zlatice možemo koristiti i za suzbijanje larvi lukovog listojeda.

Više u Tekstu

Comments