Tuesday, 29 March 2016

Luk - zaštita luka prirodnim metodama

Bijeli i crveni luk su biljke za svaku baštu. Od ovih biljaka pripremaju se brojni biljni pripravci za zaštitu drugih biljaka od prouzrokovača oboljenja i štetočina,  ali i njih je potrebno zaštititi.Luk ne voli glinovito i kiselo zemljište. Najbolje ga posaditi na rahlo zemljište dobrog vodno-vazdušnog režima.U gredicu treba dodati pijeska ili nekog drugog materijala da se dobije rahlo zemljište. Prije sjetve se može dodati kreč da bi se umanjila kiselost zemljišta i povećala ph vrijednost.

Arpadžik/lučice trebaj u da su zdrave, suve. Prije sadnje male lukovice se podvrgavaju dezinfekciji. Može se potapati u vodu tempereture do 45ºC u trajanju do 15minuta ili ga potopiti u rastvor kalijumpermanganata tokom 10-20minuta.

Na istoj gredici posijati mrkvu. Mrkva štiti luk od lukove muhe, ali i luk štiti mrkvu od mrkvine muhe. Blizu luka posaditi nekoliko biljaka duvana, one će svojim mirisom otjerati jedinke lukove muhe.

Kadifica štiti luk od nematoda.

Ako zabijemo grane zove u zemlju one će štititi luk od krtice, krtica ne volim miris zove.

Veoma često se na vrhovima luka pojavljuje žutilo. To žutilo može biti posledica nislih temperatura, narušenog vodno-vazdušnog režima, zbijenog zemljišta, slabom ishranjenošću luka. Ukoliko je luk potrebno pođubriti može se uzeti posuda od 1l napunjanja sa suvim đubrivom ( obično kokošiji) i razmutiti u 5l vode. Ovako pripremljen rastvor ostaviti 3dana,a nakon toga 1l rastvora razrijediti u kanti vode i sa tim zalijevati luk.

Lukova muha je najčešća štetočina luka.Ona umanjuje tržišnu vrijednost luka, a luk je podložniji propadanju nakon napada lukove muhe.

Protiv lukove muhe mogu se koristiti razni pripravci:

1.    Napravi se smejsa praha od duvana i kreča u omjeru 1:1. Uzima se 100 do 200g ove smjese na 1m² i tretira zasad luka u vrijeme polaganja jaja lukove muhe.

2.    400g suvog i usitnjenog duvana se prelije sa 10l tople vode i ostavi tokom 2 dana na tamnom mjestu. Prije primjene procijediti i razblažiti 2x.

3.    Kao preventiva se može koristit i šećer. Šećernim rastvorom (šećer + voda) tretira se luk u vrijeme polaganja jaja, a može se šećerom posuti i zemlja okolo luka.

4.    Može se koristiti i rastvor soli 1kašika na 1l vode. – Lično ne volim so u bašti zbog njenog lošeg uticaja na zemljište i njene stanovnike.

Što se tiče simptoma bolesti različit je i naš pristup. Treba gajiti otporne sorte, na gredicama dobrih vodno-vazdušnih karakteristika. Luk ne bi trebalo saditi na istom mjestu 4 do 5 godina. 

Preventivno može se luk tretirati preparatima na bazi bakra. Za sjetvu koristiti arpadžik/lučice koje su zdave, sjajnog i suvog omotača bez znakova bilo kakvih oštećenja.

Za tretiranje luka protiv bolesti koristit mlijeko, sodu bikarbonu, pripravak od nevena i saditi neven u blizini luka.


Neven takođe štiti od zemljišnih štetočina.

No comments:

Post a Comment