Origano,mažuran ili majoran - kako ga uzgajati

Origano – začinska,ali i ljekovita biljka , koja se smatra jednom od najpoželjnijih biljaka u našim baštama.

Poznat je pod brojnim narodnim nazivima: origano, mažuran, majoran, mravinac, vranilovka, vranilova trava.



Razlikujemo:

1.    Divlji origano – Origanum vulgare i
2.    Pitomi origano – Origanum majorana.

Sjeme pitomog origana ili majorana se lako može pronaći i kupiti.

Origano je jednogodišnja biljka koja naraste od 30 d0 50cm. Formira lijep grm. Domovina origana je Sredozemlje i to nam govori da je origano osjetljiv na hladnoću i mraz.

Ova skromna biljka nas svojim mirisom podsjeća na ljeto i more. Može da se koristi svjež i sušen. Origano ima jaču aromu osušen nego svjež. Ako ga upotrebljavamo svježeg treba ga dodati pri kraju, jer će dugim kuvanjem izgubiti svoju aromu. Za razliku od svježeg, suvi origano se dadaje na početku kuvanja. Pored upotrebe u gastronomiji origano je  i izuzetna ljekovita biljka. Upotrebljava se kod upale sinusa, bronhitisa, astme, stomačnih problema kao što su nadutost, žgaravica, mučnina. Čaj od origana potiče apetit i ublažuje grčeve stomaka.

Origano je odlična medonosna biljka

Bere se vrhovi izdanaka  i listovi. Suši se u hladovini povezan u male snopiće ili rasut u tankom sloju. Može se čuvati i zamrznut u vrećicama za zamrzavanje namirnica ili u posudicama za pravljenje leda stavite narezano lišće, zalijte vodom i zamrznite.

Kako gajiti origano

Origano je jednogodišnja biljka koja na isto mjesto može doći tek nakon 4 do 5 godina. Nema velike zahtjeve prema vodi,ali volu rastresita zemljišta.

Najbolje ga je gajiti iz presadnica koje ste sami proizveli ili da ih kupite. Mart je pravo vrijeme da ga posijete. Ukoliko ga posijete u saksije tokom maja, u zatvorenom prostoru, cvjetaće sledeće godine. Njegovo sjeme je veoma sitno i zbog toga zahtjeva puno njege i pažnje, posebno redovno zalijevanje. Sije se na dubinu od 0,5cm. Zalijte i prekrijte prozirnom folijom dok ne počne nicanje, tada je uklonite. Ovo sprečava isušivanje sjetvene površine. Od sjetve do nicanja treba da prođe 13 do 18 dana. Na otvorenom se može posijati tek krajem maja, kada prođe opasnost od mraza. U ovom slučaju, origano traži stalnu njegu, provjeravanje vlažnosti. Lakše ga je gajiti iz presadnica.


Kada biljčice dotignu visinu od 10 do 15cm potrebno ih je skratiti na visinu oko 5cm. Na ovaj način ćemo potaknuti bočno granjanje. Presaditi ga na osunčano mjesto sa razmakom biljaka od 25cm. Ako se gaji u redovima onda je međuredni razmak 70cm. Patuljaste sorte se sade na razmake 30 x 50cm ili 30 x 30cm.

Comments