Od davnina ljudi
koriste biljke za liječenje i u svojoj ishrani. Znanje o njihovoj upotrebi se
prenosilo iz generaciju u generaciju. Danas nam je dostupno začinsko i ljekovito
bilje iz svih dijelova svijeta. Veliki broj ovog bilja se može gajiti u baštama,
na taresama u saksijama i žardinjerama.
Bosiljak
Neke vrste začinskog ljekovitog bilja mogu se koristiti u svakodnevnoj
ishrani, a istovremeno oplemenjuju prostor u kome rastu. Gajeći svoje bilje imate svježe biljke koje će oplemeniti svako jelo ili možete pripremiti čaj od vlastitog bilja.
Aktivne materije koje
se odlikuju ljekovitim dejstvom mogu se nalaziti u različitim biljnim
djelovima: korijenu, listovima, cvjetovima, stabljici, plodovima i sjemenkama.
Koncentracije aktivnih materija zavise od vrste, staništa, klimatskih uslova, načina
proizvodnje, lokacije, vremena sabiranja i načina i uslova sušenja i
konzervisanja.
Lišće korijandera
Proljeće je idealno
vrijeme da započnete sa gajenjem začiskog i ljekovitog bilja, proširite svoju
kolekciju i da započnete sa sakupljanjem.
Crveni peršun
Brojne su vrste, njihove
sorte i varijeteti koje možete gajiti: bosiljak, majoran, kopar, luk vlašac,
korijander, kopriva, santolina, kadulja, majčina dušica, menta...
Šta će te izabrati
zavisi od vaših afiniteta i potreba. Neke od ovih biljaka su i od izuzetne
važnosti za bašte i voćnjake.
Tako kopar poboljšava
ukus krastavaca,dok se bez nevena ne može zamisliti ni jedna bašta u kojoj se
ne koriste hemijski preparati. Bosiljak i celer su se pokazali odlični susjedi
paradajzu.
Comments
Post a Comment