Koje kombinacije povrća gajiti u plasteniku?




Mnogobrojne su vrste povrća koje se mogu gajiti u plasteniku, ali različito povrće zahtjeva i različite uslove. Sve vrste povrća ne mogu da se gaje u jednom plasteniku. Neke se odlikuju različitim zahtjevima za temperaturom, svjetlošću, vodom, đubrivima, dok druge djeluju antagonistički. Neki baštovani imaju više plastenikaza različite kulture.

Ali šta uraditi ako imate samo jedan plastenik?

Vrste povrća koje ćemo gajiti u plasteniku treba odrediti prema potrebama porodice i mogućnosti zajedničkog rasta u plasteniku.

U plasteniku treba stvarati optimalne uslove za različite vrste povrća. Imati dobar, funkcionalan i veliki plastenik je samo 1/3 uspjeha u gajenju povrća. Ostatk čine sadnja kvalitetnih i zdravih sadnica i provođenje odgovarajućih agrotehničkih mjera gajenja.

U plasteniku mogu da se gaje različite kombinacije povrća.

Paradajz i patlidžan imaju iste uslove za rast što se tiče temperature, svjetlosti, vode, ali imaju i zajedničke bolesti i štetočine. Obe ove vrste pripadaju istoj biljnoj porodici i zato ih ne treba gajiti skupa i u blizini krompira.

Patlidžan i parike su dobra kombinacija, imaju iste zahtjeve prema okolini.

Paprike i paradajz mogu da se kombinuju, odnosno da se gaje u istom plasteniku.

Paradajz i krastavci nisu dobri kao susjedi, imaju različite zahtjeve. Ovim kulturama treba mnogo toplote i vlage. Međutim, krastavac brzo raste, za svoj rast traži azotna đubriva (đubrivo od koprive), dok paradajz voli kalijumova đubriva (đubrivo od gaveza). Krastavci traže dosta zalijevanja, ali ne traže često provjetravanje kao paradajz. Za razliku od njega paradajz voli često provjetravanje, zalijevanje pod korijen, dosta đubriva. Njihove potrebe su veoma različite.

Uz paradajz posadite peršun, celer, bosiljak. Ove biljke povoljno djeluju na biljke paradajza.

I paprika voli provjetravanje više od krastavca i treba je posaditi blizu vrata i prozora za provjetravanje.

Obično se u centralnom dijelu plastenika sadi glavna kultura, a sa strane se sadi prateća kultura.

Važno je obratiti pažnju na visinu biljaka, potrebu za vodom i mogućnost zajedničkog gajenja – dobri i loši susjedi, vrijeme potrebno za početak berbe, odnos prema toploti. Dobra kombinacija vrsta povrća daje i najbolje rezultate u vidu prinosa gajenih vrsta.

Obično su prve kulture u plasteniku mladi luk, salata, rotkvice ili špinat. Nakon toga slijede paprika, paradajz ili krastavac. To je najčešći izbor kultura kod nas.


Treba kombinovati luk i salatu, rotkvice i salatu.

Comments