Zaštita povrća poslije kiše

Nakon ovih kišnih dana zemlja je prepuna vode,a biljke pod stresom od viška vod ei niskih temperatura. Slijede dani sa povišenom temperaturom  i stvaraju se uslovi za razvoj mnogih bolesti, posebno plamenjače i pepelnice.
Da bi smo pomogli svojim biljkama treba pristupiti tretiranju biljaka kako bi djelovali preventivno protiv prouzrokovača bolesti. Posebnu pažnju treba posvetiti tretiranju krompira,jer je zaražen krompir izvor spora plamenjače za svaku baštu.

Za tretiranje koristiti neki od prirodnih preparata.

Mlijeko i soda bikarbona



1l mlijeka i 1 kašika sode bikarbone i 10l vode i preparat je spreman za upotrebu.

Moje iskustvo

Koristim pasterizovano mlijeko u tetrepaku i zato u prskalicu uspem 1l mlijeka kašiku sode i dopunim vodu do 5l - zapremina prskalice.

Bijeli luk



Hladni rastvor bijelog luka je odličan i za preventivnu i kurativnu ( nakon početne pojave bolesti) upotrebu i za zaštitu od mnogih insekata: lisne uši - posebno crne uši, buvači i mnoge druge štetočine.

Osnovni recept
Uzeti glavicu bijelog luka, može i mladi bijeli luk, i sitno ga isjeći. Preliti sa 2l vode i ostaviti preko noći. Sledećeg dana procijediti i tretirati. Preparat treba biti svijeložućkaste boje i imati lijep miris na bijeli luk,ako je miris jak pripravak razblažiti sa vodom.

Comments