FB Lanin blog

https://www.facebook.com/Laninblog

понедељак, 18. април 2016.

Neven - ljekovita biljka

Neven je od davnina poznat kao ljekovita biljka i često se može pronaći u baštama, voćnjacima. Veoma je popularan sastojak mnogih pripravaka.

Postoje brojne sorte nevena koje se razlikuju po boji i punoći cvijeta,ali su sve sorte po ljekovitim svojstvima iste.

Mast od nevena kada se priprema sa voskom može da se koristi 2 godine,jer pčelinji vosak konzerviše nevenovu mast. Mast čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Najbolje je topljenje svinjske masti  uraditi u vodenoj kupelji. Neven reaguje sa metalom i u zavisnosti od posude koju koristimo malo povećati količinu nevena ako su posude i kašike metalne.



Recept za nevenovu mast broj  1

Sastojci:
Jedna šolja svježe iscijeđenog soka od cvijeta i lišća nevena,
Dvije šolje nesoljene svinjske masti i
Pola šolje voska.

Priprema:
Svi sastojci se zagrijavaju na nižoj temperaturi dok se mast i vosak ne rastope. Ne smije doći do ključanja. Cijelo vrijeme miješati smjesu. Nakon toga smjesu procijediti i mast rasporediti u posudice i kada se mast ohladi zatvoriti posudice.

Recept za nevenovu mast broj 2

Sastojci:
200g domaće svinjske masti koja nije soljena,
Dvije šake latica nevenovog cvijeta,
50g pčelinjeg voska.

Priprema:
Na nižoj temperaturi otopiti mast. Kada se mast otopi dodati latice nevenovog cvijeta. Ako se mast priprema na šporetu za drvo pomaknuti posudu na kraj šporeta, a na električnom šporetu ostaviti na nižoj temperaturi. Smejsu ostaviti da se lagano krčka (grije) oko 1h. Povremeno promiješati. Nakon toga procijediti mast i umijašati pčelinji vosak. Sve dobro izmiješati da se dobije jednolična masa. Presuti mast u pripremljene posude.

Recept za nevenovu mast broj 3 – starinjski recept

Sastojci:
5  kašika domaće svinjske masti nesoljene,
50 svježih cvjetova nevena.

Ova količina se lako prilagođava vašim potrebama. Osnovni omjer masti i cvjetova je 1:10.

Priprema:
Koriste se samo latice i unutrašnjost cvjetova. U rastopljenu mast ubaciti cvjetove i povremeno promiješati tokom 1h. Ostaviti da se ohladi  i zatim prekriti platnom ( gazom) i ostaviti do sutra. Sledeći dan ponovo zagrijati posudu i kada se otopi procijediti mast i presuti u posudice. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Ovakva mast traje 1 godinu.

Recept za nevenovu mast broj 4 – recept komšinice Dade J hvala komšinica na ovom recept odličnog mirisa

Sastojci:
50g latica nevena,
40g voska,
40g masti svinjske ili kakao putera,
500ml maslinovog ulja.

Priprema:
U staklenu teglu zapremine 700g staviti neven i preliti maslinovim uljem i ostaviti da stoji na toplom mjestu tokom 3 sedmice, povremeno protresti ili promiješati drvenom ili plastičnom kašikom. Nakon tog perioda procijediti i zagrijavati do 80ºC i dodati kako puter i vosak koji su prethodno usitnjeni – rendani. Izmiješati i ostaviti da se prohladi i ostaviti u posudama tamnog stakla ili keramičkim.

Sušenje nevena

Sveže cvijetove nevena što prije staviti na sušenje raspoređene u jednom sloju na promajnom mjestu u hladovini,ali na toplom.

Recept za neven u maslinovom ulju

Sastojci:
1,5dl maslinovog ulja,
1 šaka latica nevena koje su se sušile jedan dan.

Priprema:
U maslinovo ulje staviti latice nevena. Posudu staviti na toplom mjesto u polusjeni i ostaviti tokom dvije sedmice i na kraju procijediti.
Ovo ulje se koristi kod ujeda insekata, protiv osipa, uganuća, reume, za masažu.

Recept za neven u rakiji

Sastojci:
1 šaka latica nevena,
Rakija da se prelije neven i da nivo rakije u boci bude 2 cm iznad nevena.

Priprema:
Latice nevena preliti rakijom i ostaviti da stoji tokom 2 mjeseca, povremeno promućkati bocu i na kraju procijediti.

Koristi se za reumu, artritis, uganuća, protiv bolova u zglobovima.