Formiranje uzgojnog oblika paradajza i uklanjanje zaperaka

Uklanjanje zapreka i formiranje uzgojnog oblika je važna mjera u uzgoju paradajza koja se provodi tokom vegetacije.


Paradajz za dobar razvoj i plodonošenje zahtjeva dobru osvjetljenost i prozračnost. Zasjenjivanje biljke ima negativan uticaj na biljke paradajza. Prilikom sadnje potrebno je ispoštovati razmak sadnje. Kod preguste sadnje biljke stvaraju sjenu jedna drugoj i one počinju da se bore za svjetlost i izdužuju. Umjesto da biljka stvara cvjetove i plodove ona stvara zelenu masu.

Da bi biljka paradajza dobro rodila i dala krupne plodove potrebno je vršiti uklanjanje zaperaka paradajza i formirati stablo. Najjednostavnije je formirati biljku sa jednim glavnim stablom. Ukoliko se formira više stabala treba znati da jedan korijen snabdjeva hranom i vodom formirana stabla. Zbog toga je dobro formirati biljku sa jednim glavnim stablom, jer će preko korijena biljka sa jenim stablom biti dobro sanbdjevena vodom i ishranjena.

Od početka rasta biljke paradajza potrebno je uklanjati zaperke paradajza. Zaperci se formiraju između listova i glavnog stabla. Ukoliko se zaperci ne uklanjaju formira se biljka sa mnoštvom stabljika i velikim brojem cvijetova i kasnije sa mnoštvom sitnih plodova. Zbog slabijeg provjetravanja i dugog zadržavanje vode na listovima dolazi do razvoja bolesti - najopasnija je plamenjača paradajza.


Kod uklanjanja zaperaka potrebno je razlikovati zaperke od cvjetonosnih grančica. Za razliku od zaperaka koji se formiraju u pazuhu listova - između listova i glavne stabljike,cvjetonosne grančice se formiraju direktno na glavnoj stabljici.


Zapeke je potrebno uklanjati redovno tokom vegetacijske sezone.

Na jednoj biljci pustiti da se razvije 5 do 6 cvjetonosnih grančica (spratova) ili više u zavisnosti od odlika sorte. Početkom avgusta izvršiti pinciranje - prikraćivanje glavne stabljike paradajza. Pinciranje se vrši u svrhu boljeg zrenja zametnutih plodova. Na ovaj način biljka ne troši hranjive materije i vodu na daljni vegetativni rast već ishranjuje zametnute plodove koji će biti veći i biće prije zreli.

Comments