Jesenje lukovice su zvijezde proljeća


Krokus

 Tulipani



Jesenje lukovice se odlikuju različitim vrstama, bojama i oblicima cvijetova. To su prvi ukrasi dvorišta, a neki od njih cvijetaju cijelo ljeto. Jesen je idealno vrijeme za njihovu sadnju. Iskoristite bogatu ponudu u poljoprivrednim apotekama, tržnim centrima i pronađite nešto za svoje dvorište ili terase. Veoma često i na pijačnim stolovima možete pronaći bogatu ponudu lukovica iz vrtova naših sugrađanki.

Kod odabira lukovica obratite pažnju u kakvom su stanju. Lukovice ne bi trebale biti vlažne, sa znacima trulenja, simptomima oboljenja ili oštećene od strane štetočina. Takve lukovce ne uzimajte. Birajte lukovice koje su sjajnih, suvih listića omotača, bez oštećenja. Krupnije lukovice će dati jače i vitalnije biljke sa krupnijim cvijetovima.

Među vrstama ljepotom svojih cvijetova, njihovom bojom i oblicima, ističu se: tulipani, mrazovac, krokusi ( šafrani), narcisi, visibabe, muskari, ukrasni luk, zumbuli, jesenji ranunkulusi, i mnoge druge vrste.

Sadnju treba obaviti prije mrazeva, jer teba omogućiti lukovicama da se ukorijene.
Dubina sadnje lukovica zavisi od njihove veličine. Zajedničko za sve lukovice je da se sade na dubinu koja je predstavlja 2 ili 3x dužinu lukovica u zavisnosti od kvaliteta zemljišta. Pliću sadnju uraditi na težim i podvodnim zemljištima, na lakšim i pjeskovitim zemljištima sadnja može biti dublja.

Sve lukovice je najbolje saditi u grupama kako bi do izražaja došla ljepota njihovih cvijetova.

Jedan trik jesenje sadnje lukovica

Prilikom sadnje mogu se lukovice sukcesivno saditi u intervalima od 7 dana. To će rezultirati i sukcesivnim cvijetanjem tokom proljeća u intervalima od 7 dana. Na taj način ćemo produžiti period cvijetanja.

Kod izbora mjesta sadnje treba izbjegavati zabarene terene sa visokim nivoom podzemne vode, mjesta na kojima se sakuplja voda. Na ovakvim mjestima dolazi do trulenja  i propadanja lukovica. Birajte osunčane terene, zaklonjene od vjetra, sa niskim nivoom podzemnih voda, rastresitim zemljištem. Mnoge vrste neće svijetati u sjeni. Polusjenovita mjesata, mjesta sa najmanje 4 do 5h osunčanosti, možete izabrati za sadnju. Imajte na umu da lukovice ostaju na istom mjestu 3 do 4 godine. Nakon toga ih treba rasaditi, jer dolazi do zagušenja i lukovice se povlače dublje u tlo.Ukoliko bi ih ostavili biljke bi davale sitnije cvijetove i vremenom bi došlo do trulenja i propadanja cijele gomile lukovica. Prije sadnje dobro je u iskopane jame (rupe) dodati kompost ili neko drugo đubrivo koje se dobro izmješa sa zemljom. Najbolje je sadna mjesta pripremiti ranije.

Ukoliko u dvorištu imamo problema sa voluharicama i drugim glodarima na dno iskopane jame staviti slomljeno i usitnjeno staklo ili metalnu mrežicu. Neke vrste imaju prirodnu karakteristiku da tjeraju glodare. Takav je narcis.

Nakon sadnje lukovice prekriti zemljom i pritisnuti da se ostvari kontakt lukovice i zemlje. Ukoliko je najavljena hladna zima mjesto sadnje prekriti malčom kako bi se lukovice zaštitile od izmrzavanja.

Comments