Zob kao ljekovita biljka




Zob ili ovas je izuzetna žitarica koja se koristi u liječenju mnogih bolesti, kozmetičkim tretmanima i ishrani. Zrno zobi ima najveći sadržaj proteina u odnosu na sve ostale žitarice. Zrno je bogato mineralnim materijama kao što su magnezijum, fosfor, cink, bakar. Sadrži vitamine B grupe i čitav niz drugih materija koje imaju pozitivan učinak na ljudski organizam.

Istovremeno je i hrana i lijek. Ona pomaže kod anemije, bronhitisa, kašlja, pneumonije, problema sa digestivnim organima, jetrom, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, jača srce, krvne sudove i nerve, snižava holesterol i pomaže kod dijabetesa. 

Jela pripremljena sa zobi su pravi dar za naš organizam jer zob čisti organizam od otrova i sluzi, čisti crijeva.

Najbolje je da se koristi zob iz organske proizvodnje i to cijelo zrno.

Zob lijek za kašalj

Kod problema sa kašljem treba zob kuhati sa mlijekom u odnosu 1:3 na laganoj vatri. Dobijena tečnost se koristi 3x dnevno po nekoliko kašika.

Čaj za snižavanje šećera i holesterola

Uzeti 150g oljuštene zobi i preliti sa 1l ključale vode i ostaviti preko noći. Sledeće jutro procijediti ovaj čaj i piti po pola šolje ovog čaja između obroka. Kao dopunu čaju dobro je za ishranu koristiti kašu od zobi.

Zobena kaša  recept



Zobena kaša se priprema na taj način da se uzme 5 supenih kašika zobi, dobro ispere i doda u 0,5l kipuće vode. Kuva se 5 minuta i ostavi da nabubri.

U zobenu kašu mogu se dodati razne namirnice i začini, a kuvati se može u mlijeku. Kaši se mogu dodati med, šećer, cimet, jabuka, suvo voće, razno svježe voće.

Zob u službi ljepote



Žene su od davnina koristile zob za njegu i razne tretmane. Zob se koristi u pripremi raznih pilinga i maski za kožu.

Pranje lica

Zob preliti sa ključalom vodom u odnosu 1:5 i ostaviti preko noći. Ujutro procijediti i oprati lice, ostaviti na licu 5minuta i isprati hladnom vodom.

Maska za lice sa normalnom i suvom kožom

Izmiješati kašiku zobenih pahuljica i kada pahuljice nabubre nanijeti masku na čisto lice. Masku ostaviti 15 minuta i isprati toplom vodom.

Ova maska je dobra za normalnu i suvu kožu. Ukoliko se u gotovu masku doda malo limunovog soka dobiće se efekat izbjeljivanja tena.

Maska koja zateže lice

Zobenoj kaši dodati med i sok od limuna. Držati na licu 15minuta i isprati hladnom vodom.





Comments