Jabuka iz sjemena - kako dobiti jabuku iz sjemena




Jabuka, kao i ostale voćne vrste, može da se razmnožava generativno i vegetativno.

Generativno razmnožavanje se odnosi na razmnožavanje sjemenom. Sve voćne vrste stvaraju sjeme iz koga se može dobiti novo stablo. Većina starih sorti je dobijena na ovaj način. Sorta jabuke Granny Smith je nastala spontanim oprašivanjem roditeljskih stabala, a iz sjemena koje je niklo nastala je ova sorta. Stabla iz sjemena nikada vjerno ne prenose osobine matičnog stabla sa kojeg je uzet plod. Iz sjemena možemo dobiti stabla sa izvrsnim ili stabla sa lošim plodovima. Voćari znaju da se iz sjemena divlje jabuke dobijaju podloge za kalemljenje – sijanci. Ove podloge daju bujniju krošnju kalemljene sorte, imaju jači korijen i zbog toga sadnice sa sijancima kao podlogom su otpornija na stres, sušu, ne zahtjevaju potpornu armaturu, otpornije su na bolesti, dugovječnije.

Sjeme jabuke možemo iskoristiti da sami proizvedemo podlogu za kalemljenje ili da dobijemo novo stablo. Ne postoji garancija da će naša sjetva biti uspješa, da ćemo dobiti stablo sa plodovima dobrih karakteristika, ali nikada se ne zna kuda nas može odvesti naša radoznalost i kakvo ćemo stablo dobiti. Treba znati da stablo dobijeno iz sjemena stupa u rad nakon više godina, ali nikada ne znate da li ćete dobiti stablo sa ukusnim plodovima.

Sjeme jabuke nije poput sjemena cvijeća i povrća, ono ne klija i ne niče tako lako. Da bi osigurali uspješno klijanje i nicanje sjeme treba podvrgnuti određenom tretmanu.

Sjeme jabuke koje sakupljamo za sjetvu treba biti neoštećeno, tamno smeđe boje, sjajno. Nakon što smo sjeme jabuke sakupili potrebno ga je dobro izaprati kako bi se oprale supstance sa površine sjemena koje sprečavaju klijanje. Nakon toga sjeme treba preliti vodom i ukloniti sve sjemenke koje su isplivale na površinu – to su šture sjemenke koje neće nići. Potrebno je sjeme jabuke tokom tri dana ostaviti u vodi koja se mijenja svaki dan. Po namakanju sjeme je potrebno podvrgnuti stratifikaciji, jer sjeme jabuke neće klijati ako određen vremenski period nije bilo izloženo niskim temperaturama. Stratifikacija se obavlja na taj način da se vlažno sjeme pomiješa sa vlažnim pijeskom ili piljevinom ili se sjeme posije na podlogu od pijeska i prekrije slojem pijeska debljine 2 do 3cm.

Za stratifikaciju male količine sjemena mogu nam poslužiti kutijice od ambalaže (prozirne kutijice za kolače). Poklopac kutijica se izbuši na nekoliko mjesta. Ove rupice na poklopcu će obezbjediti ventilaciju. Redovno provjeravati stanje pijeska i sjemena. Pijesak ne smije biti prevlažan, ali ni presuv. Nakon 2 mjeseca u frižideru sjeme bi trebalo da započne klijanje. Najbolje je kutijicu sa pijeskom držati na donjoj polici frižidera pri stalnoj temperaturi od +4ºC. U pijesak se može dodati i malo aktivnog uglja kako bi se spriječila pojava plijesni. Osim pijeska sjeme može da se položi između slojeva vlažnog papira.

Drugi način je da pripremljeno sjeme posijemo direktno u zemlju pred zimu. Takvo sjeme će tokom zime da prođe proces stratifikacije i da na proljeće klija i nikne. Kod ovog postupka ne možemo biti sigurni u uspješnost našeg rada, jer ne možemo kontrolisati uslove stratifikacije, pojavu štetočina, povišenu vlagu i drugo.


Nakon što je sjeme proklijalo prebaciti ga u zasebnu saksiju.

Comments