Kako posaditi i prepoznati dobar rasad paradajza?




Paradjz je povrtna kultura koja voli toplotu, a mraz ih može potpuno uništiti. Rasađivanje paradajza na otvorenom vrši se poslije prestanka opasnosti od mraza.

Prije sadnje zemljište se treba ugrijati na najmanje 15°C, a sadnju rasada u kontinentalnom području obaviti poslije prve dekade maja.

Prije sadnje pripremite rupe za sadnju u koje se mogu dodati kompost. U zavisnosti od kvaliteta zemljišta u iskopane rupe se može dodati šaka kamenog brašna. 

Paradajz može da se gaji vezanjem uz kolac ili u špaliru. Sadnice paradajza saditi na razmak ne manji od 50cm u redu, a međuredni razmak da je najmanje 70cm. Razmak sadnje prilagoditi načinu uzgajanja i sortnim karakteristikama. Paradajz posaditi u dubinu do kotiledonih listića. Nakon sadnje dobro zaliti posađene biljke.

Nakon sadnje postaviti kolje. Kod kasnijeg postavljanja kolac može oštetiti korijen paradajza, a paradajz je osjetljiv na oštećenje paradajza.

Kako prepoznati dobar rasad paradajza

Prilikom kupovine obratiti pažnju na izgled rasada, jer će samo dobar rasad biti garant dobrog uroda. Dobro odgojena biljka paradajza treba da je:
  • bez vidljivih simptoma oboljenja,
  •  bez oštećenja od štetočina,
  • biljka treba da je intenzivno zelene boje (Intenzitet boje zavisi od sorte, hibrida.),
  • da su na biljci prisutni kotiledoni listići (Odsustvo kotiledonih listića je znak da je biljka prošla kroz neki stres.),
  • na stabljici treba da su vidljive dlačice (Nedostatak dlačica ukazuje da je biljka pod stresom.),
  • biljka treba da ima dobro razvijenih 6 do 8 listova i 
  • biljka treba da je visine oko 30cm.
Dobri susjedi paradajza

Uz paradajz saditi bosiljak, celer, kupus. Ove biljke će doprinijeti zdravlju biljke paradajza.

Comments