Dobričica - dobra biljka




Jedna mala, neugledna biljka sa pravom nosi ime dobričica Glechoma hederacea. Poznata je i pod nazivima samobajka, dobričanica, bržtan trava, kotur, koturao, povijačica, dobra trava. Pripada porodici usnatica Lamiacea. To je višegodišnja, puzava biljka koja raste po livadama, travnjacima, parkovima, šumama, gajevima. Vodi porijeklo iz Evrope i Azije. Voli nešto vlažnije terene. Stabiljika je četverouglasta i jednim dijelom puzi po zemlji, a drugi dio je uspravan. Može da dostigne visinu od 20 do 35cm. Listovi su okruglasti sa nazubljenom ivicom. Cvijeta od aprila do jula, a cvijetovi su ljubičasto obojeni. Svježe zgnječena dobričica ima miris koji podsjeća na miris nane.

Dobričica sadrži tanin, eterična ulja, gorke materije, kalijum, kalcijum, smolu, vosak, organske kiseline, vitamin C. Sakuplja se cijela biljka u periodu cvijetanja, ali se može sakupljati i samo lišće ili samo cvijetovi. Sakupljena dobričica se suši u tankom sloju na sjenovitom i provjetrenom mjestu. Ukoliko se suši u sušari temperatura sušenje ne bi trebalo da bude veća od 35ºC. Osušenu biljku čuvati na suhom i zatvorenom, najbolje u staklenim teglama i kartonskim kutijama. Osušena se može čuvati do jedne godine.

Koristi se sviježa i sušena u narodnoj medicini i homeopatiji kao ljekovita biljka, ali je treba koristiti u konsultaciji sa liječnikom. Predoziranje ovom biljkom se ne preporučuje, jer može izazvati komplikacije poput znojenja, aritmije srca, povećanog pritiska, edema pluća. Ne korisititi dobričicu u slučajevima dojenja, trudnoće, hipertenzije, oboljenja jetre, problema sa bubrezima, želučanom kiselinom i preosjetljivosti na ovu biljku. Njeno sakupljanje, korišćenje i promet su u velikom broju zemalja regulisani zakonskim propisima.

Ova ljekovita biljka se od davnina koristi kod problema sa disajnim putevima, tuberkuloze i krvarenja iz pluća. Svoje mjesto je pronašla u liječenju bronhitisa, astme, raznih upala disajnih organa, gihta, bolesti bubrega, bešike, poboljšava apetit i varenje, za liječenje čireva, rana i opekotina. Ona ima antibakterijska, antiinflatorna svojstva. Koristi se za smirivanje bolova kod gihta i reume.

Sok od svježe biljke

Od svježe biljke se može iscijediti sok koji liječi upale nosa, grkljana i dušnika, krvarenja iz nosa, začepljenja nosa. Najjednostavniji način dobijanja ovog soka je pomoću sokovnika. Ovaj sok osvježava i povećava imunitet. Pije se pola čaše soka tokom dana. Djeci se može davati 2 do 3 kašičice ovog soka u kombinaciji sa medom ili malo mlijeka. Protiv neuralgije, glavobolje i vrtoglavice potrebno je ukapati nekoliko kapi (2-3 kapi) u nozdrve.

Čaj za bronhitis

Potrebno je 20g lišća preliti sa 1l vrele vode. Kada se čaj malo prohladi dodati dvije veće kašike meda i ostaviti pola sata i procijediti.

Ovaj čaj pomaže kod bronhitisa, potiče organe na rad, a zaustavlja i krvarenje iz pluća.

Čaj od suhog lišća

Ovaj čaj odstranjuje sve sluzi iz organizma, a koristi se kod bolesti pluća, sluzi u bubrezima, kod uklanjanja kamena i pijeska iz bubrega, bolesti želuca i glavobolje koju izazivaju oboljenja želuca. Čaj se pije natašte jedna manja šolja, a tokom dana na svaki sat po jedna kašika. Ukoliko se koristi protiv žutice dodati i 3g domaćeg pelina.

Uzeti 12g osušenog lišća i preliti sa četvrtinom litra vrele vode, dodati dvije kašike meda i kuhati još od 5 do 10 minuta. Bolja opcija je da se suho lišće natopii 12h i zatim kuha 5 minuta.

Dobričica u jabukovom sirćetu

Potapanjem dobričice u jabukovo sirće  i kraktotrajnim kuhanjem dobija se dobra obloga protiv krstobolje i reume.

Kupka od dobričice

Kod bolova nogu, gihta koristi se kupka od dobričice. Ova kupka se priprema tako što se 4 kašike dobričice potope u 1l ključale vode i nastavi sa kuhanjem na laganoj vatri još 10 do 15 minuta. Nakon toga se procijedi i koristi kao kupka u koju se potapaju stopala.

Upotreba dobričice u poljoprivredi

Za odstranjivanje crijevnih parazita i otrova iz tijela kod konja koristi se zobena prekrupa pomiješana sa dobričicom.

Čaj od dobričice se koristi za pranje domaćih životinja kod pojave krasta, šuge i raznih kožnih oboljenja.

Nekada su domaćice prale posude za mlijeko odvarom od dobričice kako bi duže očuvale mlijeko i usporile proces kiselenja mlijeka.

Koristi se i u gastronomiji, naručito u pripremi raznih salata.

Comments