Kafa od korijena maslačka




Maslačak najčešće označavamo kao dosadan korov koji primijetimo kada procvjeta, ali ova neugledna biljka se odlikuje iznimnom ljekovitošću. Može da se koristi kao ljekovita biljka, ali i u gastronomiji za pripremu raznih salata, supa, variva i sokova. Veoma je čest u našim krajevima, a cvijeta veoma rano tokom proljeća.

Od maslačka tokom zime koristimo osušen korijen i lišće. Korijen se bere tokom proljeća i jeseni. Korijen za lijek treba biti sočan, ukoliko je odrvenio i sa oštećenjima ne koristite ga. Lišće za lijek se sakuplja prije cvjetanja.

PAŽNJA!
Tokom proljeća koristite mlado lišće, jer starije lišće sadrži mnogo gorke materije koja izaziva dijareju i smetnje u srčanom ritmu. Mlado lišće je bezopasno.

KAFA ILI ČAJ OD KORIJENA MASLAČkA ZA ČIŠĆENJE ORGANIZMA

Od osušenog korijena maslačka priprema se zdrav napitak koji mijenja kafu.  Ova kafa je izuzetno ljekovita i cijenjena kod ljubitelja ljekovitog bilja. Pomaže kod obnavljanja hrskavicem,čisti organizam, pomaže u borbi protiv gojaznosti i celulita. Sakupljeni korijen se opere, osuši i samelje.

Kafa se može pripremati samo od samljevenog korijena maslačka, od mješavine korijena maslačka i cikorije i od mješavine samljevenog korijena maslačka i kafe.

Ukoliko se napitak priprema samo od korijena maslačka uzme se kašika samljevenog korijena, prelije sa 2dl vode i kuva na tihoj vatri 15 minuta. Zatim se čaj procijedi.

Ovaj čaj se pije tokom dana nezaslađen ili zaslađen pravim medom.

Više o maslačku (recept za sirup od maslačka) i upotrebi u poljoprivredi (kako pripremiti insekticid i đubrivo) u Tekstu

Comments