Kada uraditi zimsku rezidbu voćnih stabala?




Pošto sam dobila mnogo pitanja vezanih za zimsku rezidbu ovo je odgovor za najčeće pitanje.

Zimska rezidba voćnih stabala je redovna aktivnost u voćnjaku i ona osigurava dobar urod sledeće, ali i svih narednih godina. Na mladim voćnim sadnicama ovom rezidbom ćemo oblikovati krošnju, a kod starijih stabala uspostaviti ravnotežu između rasta i rodnosti.

Za stabla u malim vrtovima, amaterskim voćnjacima bolja je opcija da zimsku rezidbu uradite tokom ranog proljeća, prije kretanja vegetacije.

Razlog zašto zimsku rezidbu treba obaviti tada je što ako rezidbu uradimo tokom kasne jeseni i početka zime može doći do pojave izmrzavanja rodnih pupoljaka i gubljenja roda tokom sledeće godine, ulaska voćnog stabla u periode alternativne rodnosti (kada voćka ne rađa plodove svake godine).

Zbog toga je bolje da ostavimo rezidbu za februar ili mart. Ukoliko dođe do izmrzavanja pupoljaka  tokom zime mi na proljeće možemo vidjeti koliko je pupoljaka izmrzlo, kakvu ćemo rezidbu napraviti, da li ćemo ukloniti više ili manje  drvne mase (grana i dijelova grane). Prilagodićemo intenzitet rezidbe situaciji na terenu.

Međutim, ako tokom jeseni uradite rezidbu oštećujete grane stabla i one postaju osjetljive na izmrzavanje, uklanjate grane sa rodnim pupoljcima. Ne znamo kakva će biti temperatura tokom zime i da li će doći do izmrzavanja. Proces izmrzavanja najčešće ide od vrha grane ka osnovi.

Ukoliko imamo dvije  granu sa 10 rodnih pupoljaka, a jednu prikratimo i ostavimo 5 pupoljaka može se desiti da tokom zime nastupi period sa minus temperaturom i dođe do izmrzavanja 3 pupoljka. Na grani koju smo orezali ostaju nam samo 2 rodna pupoljka, dok na grani koju smo ostavili za rezidbu tokom proljeća ostaje 7 pupoljaka.

U tome je prednost rezidbe tokom ranog proljeća. Ostavljamo sebi i voćnom stablu više mogućnosti da i sledeće godine uživamo u svježim voćnim plodovima.

Isti je slučaj i sa većinom ukrasnog drveća i grmlja, samo što je u tom slučaju naglasak na vegetativnim pupoljcima i mogućnošću da oblikujemo krošnju kako smo zamislili.

Comments