Kako sačuvati rizome kane do proljeća?



Ukoliko volite ukrasne biljke bogate zelenilom i cvjetovima kana je pravi izbor. Kod nas je najraširenija Canna indica. U Evropu su kane dospjele u 16. vijeku i od tada ukrašavaju dvorišta, ali i terase i balkone.

Nije zahtjevna biljka

Sve kane se odlikuju malom potrebom za njegom, ali ne trebamo zaboraviti da je to biljka koja voli toplotu, Sunce i vlagu. Izuzetno vole osunčana mjesta i uz redovno zalijevanje mogu cvjetati sve do kasne jeseni. Osjetljive su na niske temperature i tokom jeseni potrebno je rizome kane izvaditi iz zemlje i spremiti do proljeća kako bismo ih sačuvali do proljeća. U toplijim krajevima gdje nema opasnosti od izmrzavanja zemlje kana može da prezimi u tlu. Dovoljno je da mjesto gdje je kana rasla zagrnemo zemljom. U proljeće, kada prođe opasnost od mraza, potrebno je taj sloj zemlje odgrnuti kako bi kana neometano rasla. Ne zaboravite skratiti nadzemni dio.

Čuvanje rizoma kane tokom zime

Rizom kane je osjetljiv na niske temperature i potrebno ga je iskopati, očistiti od zemlje i pregledati. Odsjeći nadzemne dijelove kane na visini oko 15cm. Oštećenje dijelove odstraniti, a zdrave staviti u drvene gajbice na čije smo dno stavili papir. Ovako pripremljene rizome ostaviti u prostoriji nekoliko dana da se prosuše. Samo očišćeni i prosušeni rizomi će sačuvati klijavost do proljeća.

Optimalna temperatura za čuvanje rizoma je 10°C. Podrumi  su idealni za to, odnosna sva mjesta gdje možete uspješno čuvati krompir što se tiče temperaturnih uslova. Vazdušna vlaga u prostoriji treba da je niža.

Rizome možemo staviti u kantu ili sanduk sa pijeskom. Povremeno tokom čuvanja pijesak ovlažiti.

Drugi način čuvanja rizoma kane je da se rizome uskladište u piljevini.

Tokom čuvanja povremeno pregledajte rizime i uklonite one sa znakovima trulenja.

Comments