Zašto pripremiti domaću tjesteninu?




Možda mislite da je priprema domaće tjestenine gubljenje vremena ili previše komplikovana, ali kada makarone koje ste kupili ne možete da skuvate skoro 2h priprema domaće tjestenine je izazov kome je teško odoljeti.
Odvojite vrijeme i pustite muziku
Ukoliko nikada niste probali da napravite domaću tjesteninu nagradite sebe ovom delicijom. Okus domaće tjestenine nadmašuje tjesteninu iz kesice. Oduševiće vas kada probate skuvanu domaću tjesteninu koju ste sami pripremili.
Za pripremu domaće tjestenine biće vam potrebno brašno i jaja za osnovni recept. Za bogatiji okus dodate malo ulja i prstohvat soli. U nekim receptima koristi se voda za pripremu domaće tjestenine, ali treba znati da je tjestenina izrađena bez dodavanja vode daleko kvalitetnija, mekša.
Za jednu porciju tjestenine potrebno je uzeti 100g brašna i jedno jaje. Ukoliko želite obogatiti okus dodajte i jednu supenu kašiku ulja i prstohvat soli. Svi sastojci treba da su sobne temperature što će vam omogućiti da lakše izradite tijesto.
Bilo da tijesto radite ručno ili pomoću nekog kuhinjskog aparata kada je tijesto umješeno prebacite ga na dasku i još ga doradite rukama. Tako izrađeno tijesto treba da je glatko. Ukoliko je prilikom mješanja tijesto pretvrdo dodajte sasvim malo vode ili ako je premekano dodajte malo brašna.
Kada ste dobro umijesili tijesto prekrijte krpom ili zamotajte u foliju i ostavite da se odmara od pola do jednog sata. Tijesto koje nećete odmah iskoristiti možete da zamrznete i koristite kada vam zatreba. U zamrzivaču može da se čuva do mjesec dana.
Dalju izradu možemo nastaviti sa mašinom za izradu tjestenine, ali i ručno. Prije izrade tijesto treba da je sobne temperature.  Kod ručne izrade tijesto se može razvaljati na manje komade koje savijemo u rolnicu i siječemo na trakice željene širine.
Ukoliko posjedujemo mašinicu za izradu tjestenine manje komade tijesta provući nekoliko puta kroz najširi razmak. Kod svakog provlačenja preklopite tijesto nekoliko puta. Smanjujte širinu razmaka i ponavljajte postupak dok ne dobijete tanko razvučeno tijesto koje možete rezati po želji.
Pripremljenu tjesteninu skuhajte odmah, a možete da je zamrznete i koristite prema potrebi.
Uvijek će biti  1000 puta bolja od kupovne tjestenine.

Comments