Krečenje voćnog debla i račvišta ramenih grana






Pravi termin za krečenje voćnih stabala je prije prvog snijega.

Krečenjem se sprečava nejednako zagrijavanje stabla u proljeće, pojavu mrazopuca i umanjuje pojavu oboljenja. Ukoliko ne stignemo da krečenje obavimo u tom periodu, tada posao krečenja treba obaviti što ranije tokom proljeća kao bi krečenje imalo efekat. Stabla koja se redovno kreče su dugovječnija, otpornija i daju veće prinose. Mlada stabla je potrebno krečiti redovno svake godine.
Za obavljenje ovog zahtjevnog posla odabrati sunčane dane bez padavina. Temperatura vazduha treba da je od 4 do 6°C. Krečnom masom dobro premazati deblo i račvište ramenih grana (grane koje se prve račvaju na deblu).

Za voćne sadnice i mlada stabla koncentracija krečne mase je manja, odnosno dodaje se nešto više vode. Tokom kišnih zima kreč se sa stabla može isprati i treba ponoviti krečenje što ranije u proljeće.

Koštičave voćne vrste, kao i mlade sadnice, su osjetljivije na pojavu oštećenja zbog nejednakog zagrijavanja debla. Kao rezultat nejednakog zagrijavanja dolazi do pucanja ili mrazopuca. Bijela boja krečne mase reflektuje svjetlost i na taj način se kora debla sporije i ujednačenije zagrijava. Na taj način se odlaže rano kretanje vegetacije, suviše rano cvjetanje i opasnost od djelovanja kasnih proljećnih mrazeva.

Krečna masa djeluje kao fungicidno sredstvo i repelent protiv glodara.
Osnovni recept za pripremu krečne mase

Za pripremu krečne mase potrebno je pripremiti:
  • ·         5kg kreča,
  • ·         0,5kg kuhinjske soli,
  • ·         0,25kg sumpora i
  • ·         15l vode.


Kreč, kuhinjsku so i sumpor  razmuti sa 15l vode. Dobro promiješati da dobijemo konzistenciju mlijeka. Ljepljivost krečne mase će se povećati ako masu napravimo 2 do 3 dana ranije od obavljanja krečenja. Ukoliko krečenje obavljamo atomizerom povećati udio vode do 100l i procijediti dobijenu tečnost kako ne bi došlo do zapušenja dizni atomizera. Za amaterske voćnjake, sa manim brojem voćnih stabala, za krečenje se koriste četke ili valjci.
Odmah nakon krečenja deblo neće biti u potpunosti bijelo, ali će se već nakon nekoliko sati intenzitet bijele boje pojačati.

Recept za krečnu masu broj 2

Za pripremu ove krečne mase potrebno je: 
  • 5 kg gašenog kreča,
  • 0,5kg kuhinjske soli,
  • 0,1kg sumpora,
  • 0,1kg bakarnogsulfata i 
  • 10 l vode.
Sve sastojke dobro promiješati u vodi kako bi se dobila dobra masa za krečenje, odnosno mazanje po deblu i prvom rečvištu.

Recept za krečnu masu sa glinom, goveđim stajnjakom i bakarsulfatom

Potrebno je pripremiti:
  • ·         2 do 2,5kg kreča,
  • ·         0,25 do 0,3kg bakarnogsulfata,
  • ·         1kg masne gline,
  • ·         1 do 2 lopate goveđeg stajnjaka i
  • ·         10l vode.


Svi sastojici se dodaju u vodu i dobro izmješaj u homogenu masu koja treba da ima konzistenciju vrhnja.

Ovaj recept sa glinom  i nešto više vode je pogodniji za mlade voćke, jer im omogućava da dišu preko kore.

Comments