Afričke ljubičice - idealne biljke koje cvjetaju cijele godine i nisu zahtjevne




Odavno nemam afričke ljubičice. Prije rata prozorske daske našeg stana su krasile saksije sa afričkim ljubičicama u svim bojama i oblicima cvjetova do kojih se moglo doći u to vrijeme. Sve su propale tokom rata. Danas sam obišla prijateljicu koja me cijelo ljeto ispitivala kao se uzgajaju, njeguju, razmnožavaju ove predivne biljke.

Prvu saksiju sa afričkom ljubičicom koja ima bijele cvjetove poklonila sam joj za rođendan u julu i danas sam ostala zatečena šta je uradila za nekoliko mjeseci. Ona nikad nije uzgajala ljubičice, a sada ima nevjerovatnu kolekciju.

Ukoliko želite biljku koja će cvjetati tokom cijele godine tada je afrička ljubičica pravi izbor za vas. One nisu zahtjevne, za rast i razvoj dovoljna im je mala saksija, a uljepšaće svaki prostor.

Kao svaka biljna vrsta i afričke ljubičice imaju svoje tajne. Ljubičice ne vole previše vlage i zalijevanje po listovima. Voda kojom se zalijevaju treba da je odstojala bar dva dana i sobne temperature. Kapi vode koje dospiju na površinu listova formiraće ružne mrlje i stvaraju uslove za razvoj oboljenja. Zalijevanje treba obaviti kada je površinski sloj suv. U zavisnosti od uslova uzgajanja zalijevanje treba obaviti dva puta u sedmici. Najbolje ih je zalijevati preko tanjirića, ako ih zalijevate u saksiju pazite da joj ne pokvasite listove i cvjetove.

Saksije sa biljkama postaviti u svijetle prostorije. Odgovaraće im prozorska daska, ali im ne odgovara direktna svjetlost. Zbog toga ih ne treba stavljati na prozore sa južne strane. Takođe, nije poželjno da listovi dodiruju staklo.

Kao supstrat će dobro doći i obična zemlja za cvijeće. Najbolje joj odgovara smjesa zemlje, treseta i riječnog pijeska u odnosu 5:3:1. Presađuju se svake 2 do 3 godine.

Optimalna temperatura za rast tokom zime je 18°C.

Comments