Saturday, 3 November 2018

Sirup od crvene ribizle



Crvena ribizla je ljekovita voćna vrsta. Osim slatke zimnice od bobica crvene ribizle mogu se pripremiti ljekoviti čajevi, sokovi, mješavine, tinkture, sirupi i slično.

Sirup od bobica crvene ribizle može svako pripremiti u kućnim uslovima. Odlična je pomoć u borbi protiv groznice, ospica ili nedostatka C vitamina, pozitivno djeluje i jača srce.

Potrebni sastojci su: bobice crvene ribizle, voda i šećer.

Uzeti 250g bobica ribizle koje smo prethodno očistili i oprali, preliti sa 1l vode i kuhati. Kad sadržaj posude proključa ostaviti da kuha oko 10 minuta, odnosno dok bobice omekšaju i ne pukne kožica bobica. Procijediti kroz lanenu krpu i dodati šećer. 

Količina šećera zavisi od količine tečnosti koju smo dobili cijeđenjem. Dodaje se pola količine šećera u odnosu na dobijenu tečnost i ponovo staviti da kuha dok se ne dobije sirup. Uklonite pjenu koja se stvara tokom kuhanja. Sirup izliti u čiste i sterilisane boce i zatvoriti.

Sirup se konzumira po jedna kašika ujutro i uveče.