Dejanin unikatni nakit


Program osnaiživanja nezavisnih medija,
Independent media empowerment program (IMEP)

Ovaj tekst realizuje se u okviru projekta "Žene pričaju" zahvaljujući sredstvima iz IMEP programa New Voices podržanog od strane USAID-a i Centra za promociju civilnog društva.


Izrada unikatnog nakita je velika ljubav Dejane Vujnović iz Prijedora, koja je diplomirani ekonomista i izvršni direktor regionalnog Udruženja distrofičara.

Dejana izrađuje unikatan nakit i dekorativne predmete

Od fimo mase do epoksi smole

Dejana se prije sedam godina počela baviti izradom nakita od fimo mase i razvila svoj brend  Dixi unique. Ova tehnika je zainteresovala zbog mogućnosti izrade nakita različitog oblika i boje. Tehniku izrade nakita i dekorativnih predmet od fimo mase je u potpunosti savladala.  Kod izrade nakita i dekorativnih predmeta rad joj olakšava pasta mašina kojom dobije komade ravne površine i iste debljine koje izrezuje ili formira od njih različite oblike.To joj je veoma olakšalo rad i sada od ideje do izrađenog predmeta treba oko 15 minuta. Nakon izrade, predmete od fimo mase potrebno je ispeći.

Najtraženije su ogrlice sa medaljonima od presovanih cvjetova i epoksi smole

„Moj početak bavljenja izradom nakita je vezan za fimo masu, koja je moja prva ljubav, a rastući kao kreativka upoznala sam se sa tehnikom izrade nakita i drugih predmeta od epoksi smole. Za obe tehnike je važno da su izrađeni predmeti dugotrajni. Izrađujem minđuše, ogrlice, medaljone, narukvice, prstenje, pirmide, ukrasne šolje i druge dekorativne predmete.“

Izrada nakita i drugih predmeta od epoksi smole je zahtjevnija tehnika. Dejana miješa dvije komponente smole i koristi silikonske kalupe za izradu nakita i raznih predmeta. Epoksi smola se suši 24h i tek nakon sušenja može se vidjeti kakav je rezultat.

Dekorativne piramide od epoksi smole jedinstvenog kolorita

„Ova tehnika nudi mnogo mogućnosti za izradu nakita i dekorativnih predmeta. Epoksi smola je prozirna i kada se dvije komponente smješaju prelivam osušene presovane cvjetove ili dodajem akrilne boje kako bi dobila unikatan nakit i predmete bogatog kolorita. Najviše su tražene ogrlice sa medaljonima gdje su presovani cvjetovi u epoksi smoli“ – Dejana nam otkriva tajne izrade unikatnog nakita od epoksi smole.

Dekorativne piramide sa osušenom cvjetovima

Potraga za tržištem

Kao i svi kreativci, Dejana i članovi regionalnog Udruženja distofičara se susreću sa problemom prodaje nakita i dekorativnih predmeta koje izrađuju. To dovodi do problema nabavke neophodnog materijala i opreme za rad.



„Najbitnije je kada čovjek pravi nakit ili bilo koje rukotvorine da ima tržište, da ima mušterije, da ima kupce, da ima ljude kojima će prezentovati svoj rad. Kod nas radovi kreativaca nisu na cijeni kao što je to u svijetu“ - pojašnjava Dejana.

Unikatne minđuše

Ona izlaže i prodaje unikatni nakit i dekorativne predmete preko svoje fb stranice Dixi unique, a učestvovala je na sajamskim manifestacijama: „Pop Art Market“ u Banja Luci, „Zlatne ruke Potkozarja“ u Prijedoru, „Sajam preduzetništva mladih“ koji organizuje Zaštitna radionica iz Prijedora i „Sajmu udruženja“ u Banja Luci koji je organizovan od strane Centra za promociju civilnog društva. Prije dvije godine dobila je nagradu na manifestaciji „Zlatne ruke Potkozarja“ za nakit od epoksi smole.

Cvijet zarobljen u epoksi smoli

Kreativnost kao prozor u svijet

Osim što je fantastična kreativka Dejana je i izvršni direktor regionalnog Udruženja distrofičara u Prijedoru.

Na kraju je poručila: „Za osobe sa invaliditetom kreativnost je glavni prozor izlaska iz svakodnevnice. Pozivam sve osobe sa invaliditetom da nam se pridruže u kreativnom radu.“





Pasta mašina je olakšala rad sa fimo masom



Comments