Organski uzgoj vlastite hrane

Program osnaživanja nezavisnih medija,
Independent media empowerment program (IMEP)


Ovaj tekst se realizuje u okviru projekta "Žene pričaju" zahvaljujući sredstvima iz IMEP program New Voices podržanog od strane USAID-a i Centra za promociju civilnog društva.


Živimo u vremenu kada se stalno pitamo kakvog je kvaliteta hrana koju jedemo. Toga je odavno postala svjesna Stana Vojnović iz Blatne, mjesta na putu od Novog Grada prema Bosanskoj Krupi. Na imanju je napravila pravu oazu gdje uzgaja voće, povrće i vinovu lozu na 100% organski način za vlastite potrebe, a veliki je zaljubljenik uzgajanja cvijeća.


Stana je zaljubljenik u cvijeće

Život u skladu sa prirodom

Sa imanja se pruža prelijep pogled na okolinu, dolinu sela i obale rijeke Une. Pored bašte tu su voćnjak i vinograd. Na imanju su posađene mnoge stare sorte voća. Osim starih sorti voća na imanju rastu razne ribizle, ali i smokve, limuni. Sve je prepuno raznih vrsta cvijeća koje uljepšava ovo imanje.




Ovaj mali raj gospođa Stana je odlučila sačuvati: „Zajedno sa porodicom sam se odlučila posvetiti ugajanju voća i povrća bez pesticida, industrijskih đubriva. Pored toga, imam stado ovaca i kokoške tako da imamo prirodno đubrivo za sve što uzgajamo u bašti, voćnjaku i vinogradu.“




Većini ljudi je kvalitetna hrana bez ostataka pesticida postala luksuz. Pošto se imanje nalazi u sredini bez zagađivača idealan je primjer kako se može proizvesti kvalitetna hrana i sačuvati piroda.




Ovce i kokoše su u slobodnom uzgoju što uveliko doprinosi kvalitetu njihovog mesa. Hranu za životinje obezbjeđuju sa svog imanja. Pošto kukuruz za ishranu životinja ne tetiraju herbicidima to se osjeti u okusu mesa uzgajanih životinja i kokošijih jaja.




Od starih sorti do egzotičnog voća

Na imanju je mnogo starih sorti voća. Tu su stare sorte jabuke, kruške, dunje, orasi, lješnjaci, ali i raznog povrća. Rasad starih sorti povrća gospođa Stana uzgaja sama, a za sve je potrebno mnogo rada i znanja. Ove biljke su mnogo otpornije na bolesti i štetočine nego savemeni hibridi, a okus plodova je prava nagrada za uloženi trud.


Uspješno uzgaja smokve

Osim standardnih kontinentalnih sorti na imanju uzgajaju razne ribizle, smokve, limune.
„Kontinentalna klima nije prepreka za uspješno uzgajanje smoke i limuna. Potrebno je mnogo ljubavi i brige za ove vrste, ali svake godine me obraduju svojim bogatim urodom. Manje biljke uzgajam u saksijama i preko zime ih sklonim u donji dio kuće na zimovanje. Veća stabla smokve, koja su otponija, rastu u dvorištu, ali ih je potebno zaštiti prije pojave mraza kako ne bi došlo do izmrzavanja“ – objašnjava gospođa Stana.




Okusi ljeta od najkvalitetnijih plodova

U ovom domaćinstvu veliku pažnju posvećuju i pripremi zimnice od voća i povrća uzgojenog na imanju. Od grožđa iz vinograda pripremaju sok, vino i rakiju lozu. Na policama za zimnicu se nadju i proizvodi od drugog voća koje uzgajaju. Spoj kvalitetnih sirovina i tradicionalnih recepata daju zimnicu spremljenu u teglice i flaše izvanrednog kvaliteta i okusa.

Orasi i lješnaci dobro uspjevaju u ovom mjestu i svake godine daju odličan urod.

Uzgajanje cvijeća kao hobi

Pored svih poslova gospođa Stana pronađe vrijeme za uzgajanje cvijeća. Dvorište je puno raznih vrsta cvijeća.




Cvijeće je moja velika ljubav i ne mogu da zamislim da nisam okružena cvijećem. Imam razne vrste cvijeća, jednogodišnje i višegodišnje. Tokom godina sam sakupila mnogo vrsta i učila o uzgajanju cvijeća. Moje dvorište je ukrašeno cvjetovima raznih vrsta. Od mnogih cvjetnica svake godine sakupljam sjeme i uzgajam rasad za sledeću godinu“ – otkriva naša sagovornica.










Comments