Vrisak - modni brend jedne Ane


Program osnaživanja nezavisnih medija,
Independent media empowerment program (IMEP)


Ovaj tekst se realizuje u okviru projekta "Žene pričaju" zahvaljujući sredstvima iz IMEP program New Voices podržanog od strane USAID-a i Centra za promociju civilnog društva.

Vrisak - modni brend jedne Ane


U svijetu uniformnog oblačenja, lišenog jedinstvene elegancije ono što stvara Ana Lukić izaziva vrisak oduševljenja. Banjalučankama je dobro poznat modni brend ove mlade kreativke.

Ana u novoj radnji koja je istovremeno i kreativno mjesto.


Od izrade nakita do modnog brenda

Ana potiče iz porodice kreativki i vrijednih žena. Od majke je naučila da šije, a od tetke, koja je vrsna vezilja, naučila je tehnike vezenja. Kreativnost koju je posjedovala potaknula je da izrađuje nakit, a tokom vremena njena zainteresovanost prema rukotvorinama i kreativnom radu se proširila. Vrata prema svijetu je bila FB stranica Vrisak

Sve je započelo izradom nakita.


„Počela sam prije sedam godina. Prvo sam radila nakit, zatim majice koje su postale prepoznatljive. Sledeći korak su bile suknje i cekeri, a sada u ponudim imam mnogo različitih predmeta koji su ručno izrađeni. Odlučila sam da otvorim radnju i pokažem modele haljina, majica koje izrađujem. Trenutno smo na novoj lokaciji radnje koja je istovremeno i kreativni studio u kome izrađujem odjevne premete, cekere, nakit.

Cekeri od eko kože ukrašeni su motivima narodnog veza koje Ana sama izrađuje.


Prirodni materijali i vez

Odjevne predmete koje stvara izrađuje od prirodnih materijala. Već na prvi dodir osjetićete mekoću i kvalitet materijala od kojih su izrađene suknje, majice, haljine. Većina materijala sa kojma radi ne pripada grupi modnih tkanina koje se mogu pronaći kod većine uvoznika i to je problem koji prevazilazi. Želja joj je da njene haljine, majice i suknje budu prepoznatljive po kvalitetu materijala i spoju sa vezom i drugim ručno izrađenim aplikacijama.Tradicionalni motivi veza je dodala kao motive. Inspiraciju nalazi u tradiciji veza centralne Bosne, Krajine, ali i širom Balkana.

Moderna haljina i detalj tradicionalnog veza.

„Bitno mi je da je svaki odjevni predmet izrađen od prirodnih materijala, poput pamuka ili lana. Posebno imam kolekciju za trudnice kojima odgovaraju prirodni, lagani materijali. Za ljeto sam pripremila kolekciju gdje su najviše zastupljeni pamuk i laneni materijali. U novoj kolekciji zastupljen je vez. Ja sam iz centralne Bosne koja se odlikuje bogatim motovima veza. Sticajem okolnosti sada živim u Krajini koja je isto bogata vezom. Spojila sam tradicionalne motive veza sa modernim trendovima i nova kolekcija haljina sa etno motivima je naišla na dobre reakcije kupaca.“



Haljine za vrisak

Anine haljine su kvalitetom, lepršavoću i udobnošću pronašle svoj put prema ženama. Svaka hajina je izrađena sa mnogo pažnje i stvorena da bude nošena, da se žena u njoj osjeća udobno, ali i elegatno.



„Motiv mog brenda je žena sa blago podignutom glavom spremna za vrisak. To je žena koja vrisne od pozitivnog iznenađenja i oduševljenja kada vidi modele haljina, majica, suknji, cekera ili nakita koje sam izradila. To je i ideja Vriska da stvori modele koji su udobni, elegantni, ali malo zapanjuju i šokiraju. Da spojim udobno i prepoznatljivo.“



Veliki dio aplikacija na odjevnim predmetima i cekerima pravi sama ili je to kombinacija štampanih motiva sa ručno izrađenim dodacima.



„Radim vez koji ide uz haljine i cekere. Svaku haljinu, majicu i suknju prate broševi ručno izrađeni od čipke, svile, raznih tilova, trakica, cirkona.“

Sprema se za modnu reviju

Planira da tokom jeseni održi modnu reviju u Banja Luci gdje bi predstavila odjevne predmeta u kombinaciji sa vezom iz cijele Bosne i južne Srbije. Kolekcija će obuhvatati period jesen i zimu. Predstaviće dvije kolekcije: kolekciju sa vezom i kolekciju za zaštitnim likom dame. Planira da predstavi oko 50 modela. Trenutno nabalja materijale za nove kolecije.

U planu joj je da pokrene i kolekciju kožnih torbi čiji dizajn će nastaviti sa pričom po kome je Vrisak postao prepoznatljiv. Kao i do sada, kombinovaće vez, karakteristične slike i ručno izrađene ukrase.



Do sada je izlagala sa banjalučkim kreativcima okupljenim oko Dragane Čorokalo i Sonje Bikić. Takvi sajmovi su idealna prilika za kreativce da njihovi radovi ugledaju svjetlo dana, da se javnost upozna šta to rade. U živom kontaktu sa kupcima je shvatila da narod cijeni ručno izrađene predmete.



Više o Aninom radu možete pronaći na Instagramu i FB stranici





Comments