Život između Une i Grmeča


Program osnaživanja nezavisnih medija,
Independent media empowerment program (IMEP)


Ovaj tekst se realizuje u okviru projekta "Žene pričaju" zahvaljujući sredstvima iz IMEP program New Voices podržanog od strane USAID-a i Centra za promociju civilnog društva.

Život između Une i Grmeča



Kada provedete jedan dan u Blatni, kod Novog Grada, ostajete zadivljeni prirodnim ljepotama ovog mjesta, obalom rijeke Une, ali i vrijednim podgrmečkim ženama. Pored rada na imanjima, farmama, domaćinstvu, brige o porodici one pronađu vrijeme da uzgajaju cvijeće u svojim dvorištima, da se bave izradom rukotvorina.

Trivunu i Stanu sam zatekla kako kupe sijeno

Vrijedne žene iz Blatne

Mnogo je toga čime se mogu pohvaliti žene iz ovog podgrmečkog mjesta. Ono što ćete prvo zapaziti je da su dvorišta ispred kuća lijepo uređena i prepuna cvijeća, da su bašte uredne i bogate raznim vrstama povrća.


Desa okopava baštu

A cvijeća ima raznog, od ruža do različitih jednogodišnjih vrsta koje žene same uzgajaju.




Žene su očuvale mnoge stare sorte povrća. Od povrća iz bašti, plodova iz voćnjaka i prirode pripremaju raznorazne proizvode za zimnicu. Dok pješačite kroz Blatnu možete vidjeti koliko su bašte uredne, okopane i koliko je ljubavi, znanja, vremena i rada uloženo u njih. Stignu žene poslije rada u polju, rada na farmama i plastenicima da uzgajaju povrće fantastičnog kvaliteta i okusa, jer domaća hrana je najbolja.

Uzgaja se kupus, luk, grašak, krompir, mrkva

Trivuna Ćulibrk je svoj život nakon penzionisanja i rata nastavila u Blatni: „Ovdje sam sa suprugom nastavila živjeti i uklopila se u život. Imam baštu u kojoj uzgajam povrće i na koju sam veoma ponosna. Sve što pojedemo znam da je zdravo i svježe. Osim toga, bavim se ručnim radom poput veza, heklanja, pletenja. To sam prenijela i na svoje kćerke.“

Trivuna Ćulibrk 

U selu je i vodenica potočara gdje od uzgojenog žita i kukuruza melju najbolje brašno za pripremanje tradicionalnih jela. Putevi su asfaltirani, a imaju i gradski vodovod. U mjestu je osnovna škola, fudbalski teren, a šume čine ovo mjesto vazdušnom banjom. Blatna je mjesto idealno za život u idiličnoj prirodi. Pravo mjesto da se pobjegne od stresa savremenog života, uživa u prelijepoj i bogatoj prirodi. Lijeska raste svuda, a u sezoni berbe gljiva trpeza je obogaćena raznim vrstama gljiva ubranim iz prirode, poput lisičarki i drugih vrsta. Ovdje ćete naći i voćne vrste koje nisu karakteristične za kontinent. Smokve rastu na okućnicama i nisu samo ukras već daju i bogat urod.

Vodenica potočara

„Ne brinemo o tome da li je voće i povrće tretirano pesticidima. Znamo da sjeme našeg povrća, domaćeg kukuruza nije GMO, nije tretirano raznim otrovima. Skoro sva hrana koju jedemo potiče sa naših njiva, iz naših domaćinstva“ – zajednički je zaključak žena - „Jedan dio žena radi na poslu, putuje u grad, drugi dio je našao posao na svojim imanjima. Imamo plastenike, farme, uzgajamo krave, ovce, živinu, održavamo domaćinstva, izrađujemo rukotvorine. Nije lako, ali se uz dobru organizaciju i podršku članova naših porodica sve stiže.“




Rukotvorine podgrmečkih žena su odavno poznate, a unutrašnjost kuća je ukrašena njihovim djelima.  











Comments