Snježana Bursać: U prirodi pronalazim inspiraciju za rukotvorine


Program osnaživanja nezavisnih medija,

Independent media empowerment program (IMEP)


Ovaj tekst se realizuje u okviru projekta "Žene pričaju" zahvaljujući sredstvima iz IMEP program New Voices podržanog od strane USAID-a i Centra za promociju civilnog društva.

Snježana Bursać: U prirodi nalazim inspiraciju za rukotvorine


Jedinstvene rukotvorine nastaju kao djelo ruku prijedorčanke Snježane Bursać. Njene lutke, dekorativni predmeti, tašne, broševi i ukrasi izgledaju moderno, veselo i puni su šarenila.

Snježana Bursać izrađuje vesele lutke


Kreativnost je pronašla svoj put

Kao i mnoge životne priče i Snježanino bavljenje izradom rukotvorina započelo sasvim slučajno kada je prije osam godina radila u cvjećari i počela da se bavi aranžiranjem cvijeća. To je bio početni korak u svijet kreativnosti i izrade rukotvorina. Tokom svih ovih godina učila je različite tehnike izrade rukotvorina kao što su šivenje, dekupaž, ljepljene raznih predmeta i druge tehnike.

Lutkice sa lavandom

„Sve je započelo prije osam godina kada sam aranžirala cvijeće u jedno cvjećari i to je bio okidač  za kreativnost koja se krila u meni. Od tada stalno istražujem šta bih još mogla da napravim, šta da iskoristim, koju tehniku izrade da koristim u svom radu. Učila sam šivenje, dekupaž i druge tehnike. Za svaki predmet koji izradim potrebno je poznavati određenu tehniku, imati iskustvo i pronaći inspiraciju“ – kaže gospođa Snježana.

Lutkice vrećarice, lavanda i aranžmani od drveta

Nema toga što Snježana neće pretvoriti u lutkice, broševe, tašne, dekorativne i ukrasne predmete. Jedan dio potrebnog materijala kupuje, ali najveći dio pronalazi u prirodi ili reciklira.

Lutkica vrećarica

Inspiraciju za izradu rukotvorina pronalazim u prirodi, ali i sam materijal prilikom obrade postane inspiracija za neku novu lutku ili dekorativni predmet. Za izradu rukotvorina mnogo toga koristim iz prirode. Pošto volim Mediteran sama uzgajam lavandu, ruzmarin, imam i nekoliko grmova lovora. Koristim dosta drveta, posebno volim izrađivati dekorativne predmete i ukrase sa brezom. Dosta biljnog materijala sama sušim. Bavim se i reciklažom. Tako od starih farmerki  i majica stvaram nove upotrebne i dekorativne predmete.“

Snježanine tašne

Radovi naše sagovornice oduševiće vas veselim bojama i mirisima. Veliko interesovanje izazvale su njene lutke vrećarice koje imaju i upotrebnu vrijednost, jer služe kao skladište za najlon vrećice. Lutke sa lavandom i drugim biljem , šivene lutke, predmeti ukrašeni dekupažom, dekorativni predmeti i ukrasi za Novu Godinu, Božić, Uskrs, pokloni za 8. mart, ukrasi za izloge samo su dio onoga što stvara Snježana.

Lutke vrećarice, lutke sa lavandom, ruzmarinom, šivene lutke izrađujem u veselim bojama. Posebno ih ukrašavam, biram materijale za izradu, jer smo svi mi u duši djeca i upravo nam trebaju ovakve vesele lutkice da vrate radost u naše živote. Osim što izrađujem lutke pravim i lutke broševe koje se koriste za ukrašavanje tašni, garderobe. Moje tašne su uglavnom šivane od lanenog materijala, ali izrađujem heklane tašne i tašne u kombinovanim tehnikama. Dosta stvaram dekorativne predmete, aranžmane i ukrase za Novu Godinu i Božić. Moji sugrađani su prepoznali moj rad i već godinama kupuju aranžane i dekoracije za te praznike od mene.“

Šivene lutke

Svoje ručno izrađene rukotvorine Snježana redovno izlaže na sajmovima u Prijedoru. Njeni radovi se mogu pronaći u „Zaštitnoj radionci“. Učestvovala je na sajamskim manifestacijama u Novom Gradu i Banja Luci.

Lutkice broševi

Želja joj je da nauči i neke nove tehnike izrade rukotvorina, jer svaki materijal koji kupi, reciklira ili sakupi iz prirode pretvara u još ljepšu lutku, aranžman, dekoraciju, tašnu, poklon, da ukrasi nečiju kuću, izlog i da unese radost u prostor veselim bojama njenih rukotvorina.





Comments